вівторок, 04 листопада 2008 15:52

В БЮТ вже підраховують скільки можна зекономити на депутатах

На відміні пільг і скороченні фінансування забезпечення народних депутатів можна заощадити близько 200 млн. грн.

Про це сказав голова підкомітету з питань організації діяльності Верховної Ради Комітету з питань регламенту Лев Бірюк (фракція БЮТ) газеті "Экономические известия" (N 198 від 4 листопада 2008 року), коментуючи виданню перспективи і необхідність відміни депутатських пільг в умовах реалізації заходів із боротьбі з економічною кризою.

Як зазначив Бірюк, урізування фінансування – це спроба добитися скорочення бюрократичного апарату: "Але є закономірність: коли починаються його скорочення, він збільшується на третину". За підрахунками Бірюка, урізавши депутатам пільги і надбавки, можна заощадити близько 200 млн. грн.

У свою чергу заступник голови Регламентного комітету ВР Валерій Камчатний (фракція БЮТ) у коментарі виданню зазначив, що необхідно прибирати норму, в якій депутатові виплачується його оклад, якщо він не працевлаштований: "Я зустрічав депутата, який живе на цю допомогу ще з першого скликання".

При цьому Камчатний зазначив, що необхідно урізувати фінансування всіх чиновників, починаючи з вищих ланок. "Наприклад, у голови Харківської обласної ради п`ять заступників і апарат у 70 чоловік", - констатував народний депутат.

З цим згоден його колега по комітету Василь Кисельов (фракція Партії регіонів): "Деякі депутати плутають пільги і кошти для депутатської діяльності. Я за відміну пільг, але не коштів. Наприклад, на одного Президента і його адміністрацію витрачається більше 1,2 млрд. грн. – більше, ніж на Раду і Кабмін".

У свою чергу голова Комітету виборців України Ігор Попов сказав виданню, що утримання одного народного депутата за рік коштує платникам податків 2 млн. грн.: "Різати пільги і фінансування треба, але не тільки Раді, але й Президентові з Кабміном. Так, в держбюджеті 2008 року передбачається більше 1 млрд. грн. на Держуправління справами, по якому є ще і прибуткові підприємства - спиртзаводи і санаторії".

Як інформує видання, згідно з проектом держбюджету-2009, на утримання Президента пропонується виділити 1,6 млрд. грн., Верховної Ради – 1 млрд. грн., Кабінету міністрів – 0,5 млрд. грн.

Фінансування закордонних поїздок депутатів може зрости з 5,5 млн. грн. до 8 млн. грн. На свій санаторно-курортний комплекс ВР планує виділити 68 млн. грн. (у 2008 році – 60 млн. грн.). У шість разів очікується збільшення витрат на капітальний ремонт житлового фонду парламенту, який в 2009 році становитиме 6,6 млрд. грн.

Таким чином, в 2009 році, порівняно з 2005 р., кошторис витрат ВР зросте удвічі.

Фракція Партії регіонів наступного пленарного тижня вимагатиме ухвалення законопроекту про відміну депутатських пільг.

Зокрема, авторами відповідного законопроекту є депутати Борис Колесніков і Ганна Герман.

Ініціатори законопроекту вимагатимуть, щоб у декілька разів було скорочено витрати, зарплати і премії для всіх представників влади на всіх рівнях.

Також з аналогічною ідеєю виступила і прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко. "Я зараз закликаю, щоб наступного пленарного тижня був проголосований закон нашої фракції (БЮТ) про зняття з депутатів всіх пільг", - наголосила Тимошенко.

Наступні пленарні засідання в парламенті заплановані на 11-14 листопада, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «В БЮТ вже підраховують скільки можна зекономити на депутатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі