середа, 14 травня 2008 10:53

Ющенко запросив Горбачова на 75-ті роковини Голодомору в Україні

Президент України Віктор Ющенко провів в Єрусалимі низку зустрічей із лідерами держав та відомими політичними діячами.

Як повідомляє прес-служба президента, ці зустрічі відбулись у вівторок у рамках Міжнародної конференції з нагоди 60-річчя Держави Ізраїль.

Зі своїм польським колегою Лєхом Качинським Ющенко обговорив Енергетичний саміт, що відбудеться в Україні у третій декаді травня.

Питання, пов"язані з підготовкою до Енергетичного саміту, президент обговорив і з прем"єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Йшлося також про необхідність поглиблення співпраці наших країн, в тому числі, щодо транспортування каспійської нафти територією Словаччини та постачання української електроенергії до цієї країни.

У розмові з президентом Хорватії Степаном Месичем Ющенко говорив про питання двосторонньої співпраці країн та питання, пов"язані з підготовкою майбутнього візиту Месича в Україну.

Під час бесіди з президентом Монголії Намбарином Енхбаяром сторони обговорили стан двосторонніх відносин України та Монголії. Ющенко запросив свого монгольського колегу відвідати Україну, а також взяти участь у заходах із вшанування пам"яті жертв Голодомору в Україні восени 2008 року.

Президент України та колишній прем"єр-міністр Великої Британії Тоні Блер обговорили питання близькосхідного врегулювання. Окрему увагу вони приділили євроатлантичній інтеграції України та перспективам приєднання нашої держави до ПДЧ у грудні 2008 року.

Ющенко, крім того, провів зустріч із останнім лідером СРСР Михайлом Горбачовим. Сторони обговорили питання європейської безпеки, в тому числі пов"язані з євроатлантичною інтеграцією України. Ющенко також запросив Горбачова взяти участь у заходах з відзначення 75-ї річниці Голодомору в Україні.

Перед відльотом з Ізраїлю Ющенко зустрівся з президентом Латвії Валдісом Затлерсом. Глави держав обговорили питання європейської та євроатлантичної інтеграції України. Затлерс запевнив у підтримці Латвією євроінтеграційних і євроатлантичних прагнень України. Вони також обговорили кроки, пов"язані з розширенням договірно-правової бази відносин між двома державами.

Перед тим Ющенко також мав зустріч у Єрусалимі з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом. Президент України привітав свого ізраїльського колегу з 60-річчям від заснування Держави Ізраїль та побажав процвітання її народу.

Під час зустрічі вони обговорили питання спрощення візового режиму, створення зони вільної торгівлі, співпрацю в гуманітарній сфері. Йшлося також про угоду щодо виплати пенсій громадянам Ізраїлю - вихідцям з України.

Ющенко, крім того, закликав Ізраїль підтримати проект документу щодо Голодомору, який Україна має намір внести на розгляд 63-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, і запросив Переса відвідати з Україну з офіційним візитом у другій половині 2008 року, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко запросив Горбачова на 75-ті роковини Голодомору в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі