вівторок, 29 липня 2008 20:30

Ющенко закликав Тимошенко посилити вимоги до імпорту м"яса

Глава держави Віктор Ющенка надіслав листа на адресу Прем"єр-міністра України, в якому висловив занепокоєння ситуацією у вітчизняному тваринництві. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

"Як свідчить інформація фахівців та експертів, розвиток негативних тенденцій у вітчизняному тваринництві може призвести до скорочення внутрішнього виробництва і споживання якісного м"яса і м"ясних продуктів, зниження закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію та виробничого потенціалу галузі", - йдеться в листі.

При цьому глава держави вказав на те, що основним дестабілізуючим чинником сьогодні виступає активне зростання імпорту переважно дешевого та низькоякісного м"яса, придатного лише для промислової переробки.

"Загалом, за II квартал цього року імпортовано 143 тис. тонн м"яса, що у 8,4 рази більше, ніж за І квартал цього року і в 2,5 разу - ніж за аналогічний період минулого року", - зауважує Президент.

Водночас, В. Ющенко вважає, що збереження таких обсягів імпорту неодмінно стане причиною кризових явищ у вітчизняному тваринництві, оскільки річна потреба України в імпортному м"ясі становить 230 тис. тонн. "Ознаками такої ситуації вже є значне скорочення поголів"я великої рогатої худоби (на 10,1%) та свиней (на 19,3%)", - наголошує Президент.

Збільшення імпорту, йдеться в листі, пояснюється зниженням ставок імпортного мита на м"ясо, ввезенням м"яса як давальницької сировини, невисокою ціною низькоякісного імпортованого м"яса, реалізацією за демпінговими цінами м"яса іноземного походження підприємством Державного комітету України з державного матеріального резерву.

"Серйозну критику експертів також викликає рішення уряду про закупівлю та продаж м"яса іноземного походження через державне підприємство "Ресурспостач" визначеним Мінекономіки підприємствам м"ясопереробної промисловості та роздрібної торгівлі за ціною, яка встановлюється як різниця між вартістю закупівлі м"яса та сумою сплаченого ввізного мита, або на аукціоні відповідно до Порядку реалізації матеріальних цінностей державного резерву", - повідомляється в листі.

Із покликанням на висновки фахівців Президент також вказав на те, що вітчизняний ринок є досить відкритим для іноземної продукції, а визначений рішеннями Кабінету Міністрів України механізм продажу м"яса не передбачає будь-яких зобов"язань підприємств реалізовувати продукцію кінцевим споживачам за фіксованими цінами. "Як наслідок, такий механізм створює умови для зловживань та корупціних проявів, а також обмежує конкуренцію на ринку м"яса", - резюмує Президент.

Виходячи з таких обставин, з метою недопущення погіршення ситуації Президент запропонував: до 1 вересня 2008 року ухвалити рішення про скасування актів уряду стосовно продажу на внутрішньому ринку за демпінговими цінами м"яса іноземного походження через підприємство Державного комітету України з державного матеріального резерву; здійснення розширеного ветеринарного контролю кожної партії імпортованої м"ясної сировини; заборону ввезення до 1 січня 2009 року м"яса як давальницької сировини; проведення уповноваженими органами перевірок дотримання підприємствами, які ввозять давальницьку сировину, чинного законодавства, яке визначає порядок операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічній діяльності; впровадження нових стандартів виробництва м"ясних продуктів з урахуванням норм вмісту в цих продуктах м"яса; налагодження спільного з митними органами сусідніх держав митного контролю за переміщенням м"ясної продукції через кордони.

Крім того, Президент запропонував під час підготовки змін до Державного бюджету України на 2008 рік, а також розробки проекту Державного бюджету України на 2009 рік передбачити необхідні витрати для забезпечення у повному обсязі потреб виробників сільськогосподарської продукції, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Ющенко закликав Тимошенко посилити вимоги до імпорту м"яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі