пʼятниця, 27 лютого 2009 13:21

Ющенко закликав спільно боротися з кризою

Ющенко закликав спільно боротися з кризою

Президент України Віктор Ющенко закликав прем`єр-міністра Юлію Тимошенко, голову Верховної Ради Володимира Литвина, голову Національного банку Володимира Стельмаха та опозицію спільно та скоординовано працювати над антикризовими економічними заходами.

Про це глава держави заявив сьогодні під час наради з координації дій усіх органів державної влади та політичних сил в кризових умовах розвитку економіки.

Президент констатував, що кризові явища в українській економіці відбуваються на тлі прогнозованої на 2009 рік стагнації у світовій економіці. "Такого виклику перед національною спільнотою у нас не було багато років", - сказав Президент, закликавши відкинути політику у вирішенні цих проблем.

"Між нами є суттєві політичні, ідеологічні, професійні розбіжності. Ми по-різному оцінюємо і природу, і масштаб кризових процесів, але вихід із кризи сьогодні лежить у системі влади. Це єдиний спосіб дати повноцінну відповідь, з яким антикризовим пакетом, з яким антикризовим сценарієм країна впорається з кризою", - сказав Президент.

"Я переконаний, що у цій ситуації політикам нічого робити. Політизація цього процесу принесе тільки шкоду. Я звертаюся до вас виключно як до державних діячів, які зобов`язані думати не про вибори, а про завтрашній день", - закликав глава держави.

Він запропонував об`єднатися навколо спільно виробленої антикризової програми, мета якої - найменш болісно вийти з кризи. Насамперед, йдеться про збереження соціальних стандартів.

"Першочергове завдання для всіх нас - утримати ситуацію під контролем, уберегти економіку від глибокої кризи, і для людей зберегти високі соціальні стандарти", - сказав Президент.

Щоб подолати ці виклики, він запропонував три базові принципи: перший пріоритет - збереження соціального захисту у 2009 році; ефективний антикризовий пакет, що включав би податкову реформу, підтримку національного виробника, політику енергозбереження; збалансувати державний бюджет і скоротити державні видатки, щоб, зокрема, наповнити Стабілізаційний фонд.

"Для того, щоб запрацював Стабілізаційний фонд, нам потрібен реальний бюджет", - нагадав Ющенко. Він вважає, що Стабілізаційний фонд у чинному бюджеті не буде наповнений на запланованому рівні.

"Нам треба дати правдиву інформацію, як може українська економіка вийти з кризи шляхом спільних чесних сміливих дій", - підсумував Президент.

Окремо глава держави закликав припинити спроби тиску на банківську систему та Національний банк, які зокрема відбуваються останні 3-4 місяці. "Банківська система у будь-якій країні є основою для розвитку національної економіки. Те ґвалтування, яке допущено в останні місяці в банківській системі, ці постійні намагання кадрових змін та ручного управління принесли країні непоправну шкоду. Такого негативного внеску нам не могла дати навіть міжнародна фінансова криза", - переконаний Президент. Він додав, що через публічні коментарі високопосадовців відбувся масовий відтік внесків із банків. Ющенко висловив переконання, що економічних підстав для таких процесів у банківській сфері та рівня валютного курсу немає.

"Наша мета - робити кроки, які підтримують і посилюють національну банківську систему", - сказав Президент, зауваживши, що найперше завдання - відновити довіру до банків.

Як повідомлялося раніше, на п"ятницю заплановано проведення засідання РНБО, а також нарада президента з вищим керівництвом держави.

За даними прес-служби Президента, до порядку денного засідання РНБО "внесені питання, затверджені планом розгляду питань на засіданнях РНБО"

Як відомо, на попередньому засіданні РНБО відбулася публічна сварка між президентом Віктором Ющенком і прем"єром Юлією Тимошенко.

За матеріалами: Офіційний сайт Президента, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко закликав спільно боротися з кризою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі