вівторок, 01 липня 2008 20:48

Ющенко захищатиме цілісність країн ГУАМ

Україна є прихильником пошуку ефективного формату переговорів щодо розв"язання "заморожених" конфліктів, які існують на території країн-членів ГУАМ.

Про це повідомив у вівторок президент Віктор Ющенко під час Пленарного засідання Третього саміту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ, передає прес-служба президента.

Ющенко констатував, що по деяких із цих конфліктів не існує формату, який би забезпечував ефективні переговори щодо їх розв"язання.

"Нам треба шукати правильний переговорний формат, який допомагає спілкуватися, а не шантажувати сили, які перебувають у зоні конфлікту. Ми виходимо з того, що якраз зусилля ГУАМ повинні бути спрямовані на те, як такий переговорний формат закріпити", - сказав Ющенко.

За його словами, в рамках ефективного діалогу можна говорити про те, що стосовно ситуації в Нагорному Карабаху, Абхазії, Південній Осетії, безумовно, можна знайти способи врегулювання цих конфліктів.

"Тільки в ефективному переговорному процесі, в якому переговорні сторони шанують позиції одна одної, можна знайти відповідь, як знайти план врегулювання", - наголосив Ющенко.

За оцінками президента, у розв"язанні Придністровського конфлікту є більший прогрес, оскільки і Придністровська, і Молдовська сторони схвально ставляться до Плану врегулювання, ініційованого Україною.

"У нас є дорога, якою варто йти, щоб врегулювати цей заморожений конфлікт. Наша сьогодні воля якраз направлена на те, щоб якомога швидше відновити переговорний формат "5+2", і всі зусилля, які буде робити Україна найближчим часом, спрямовані на те, щоб побачити перше засідання після довгої перерви в роботі цього формату", - наголосив Ющенко.

У цілому говорячи про "заморожені" конфлікти на території країн-членів ГУАМ, президент наголосив, що вони є факторами небезпеки і дестабілізації в регіоні. Він запевнив у тому, що у розв"язанні цих конфліктів Україна дотримується принципу збереження територіальної цілісності, повідомляє Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Ющенко захищатиме цілісність країн ГУАМ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі