понеділок, 29 жовтня 2007 17:08

"Ющенко вже не упустить крісло прем"єра"

  Віктор Небоженко: ”Та ні демократична коаліція, ні Тимошенко не спроможні дати країні ефективного Кабміну”
Віктор Небоженко: ”Та ні демократична коаліція, ні Тимошенко не спроможні дати країні ефективного Кабміну”

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, 52 роки, переконаний, що демократична коаліція не зможе створити ефективного уряду.


Останні заяви Юрія Єханурова із критикою на адресу своїх однопартійців — це свідчення розколу у блоці "Наша Україна — Народна самооборона" чи психологічний тиск на Юлію Тимошенко напередодні формування коаліції?

— І те, й інше. У блоку НУ-НС немає серйозних аргументів проти Юлії Тимошенко. Тому там вибудовується внутрішня опозиція. А щодо розколу, то НУ-НС через місяці три все одно голосуватиме роздільно, відповідно до інтересів своїх підфракцій. Адже блок не є монолітним утворенням. Згадаймо, як втаємничено готували до виборів їхній список. Сьогодні це може призвести до непередбачуваної поведінки депутатів.

Психологічно вони домагаються від Тимошенко деяких переваг для себе. Наприклад, посади віце-прем"єра для Юрія Єханурова.

Чи можуть ці неузгодженості призвести до утворення широкої коаліції?

— Її все одно створюватимуть, але "шматками". Поки що неясно, який відколеться від "Нашої України" першим. Оскільки партійний список блоку формувався за принципом особистої відданості, зручності, лояльності, а не політичної доцільності. Там дуже багато ліній розколу. Може бути розкол по лінії "Нашої України" та "Народної самооборони". Вони цементовані лише спільним бажанням потрапити до парламенту. А нині все це "вилазить" і "вилазитиме" далі. Так що жодної сенсації в розколі блоку немає. Є лише одна людина, здатна не допустити цього — президент Віктор Ющенко.

Діяльністю В"ячеслава Кириленка та Юрія Луценка незадоволені лідери деяких партій, що входять до блоку. Чи не призведе це до зміни керівництва НУ-НС?

— До голосування за прем"єра та закінчення спікеріади цього не станеться. А ось потім заміна лідерів цілком можлива.

Віктор Ющенко заявив, що немає альтернативи демократичній коаліції. Водночас він наполягає на неможливості створення коаліції в рамках лише двох політичних сил. Як ви це розумієте?

— Ідея президента доволі нахабна. Він сподівається, що до демократичної коаліції приєднаються частина "Регіонів" і Блок Литвина. Та це нереально. Широка коаліція може бути лише на основі Партії регіонів і БЮТу, або ПР і "Нашої України".

Поки що неясно, який шматок відколеться від "Нашої України" першим

Азаров заявив, що "регіонали" як переможці виборів або очолять коаліцію, або будуть в опозиції. Чи означає це, що навіть у випадку коаліції з НУ-НС вони не мають наміру віддавати крісло прем"єра команді Віктора Ющенка?

— Глава держави вже не упустить крісло прем"єра. Тиск, який на нього здійснювали 2006-го та нинішньому роках, він ніколи не забуде. Тому Партії регіонів не слід обманювати себе. Янукович уже не отримає цієї посади.

Янукович застеріг, що його партія не допустить зупинення конституційної реформи та "спроб відновити в Україні президентсько-парламентську модель". Чи блокуватиме Партія регіонів ухвалення пакету 12 законопроектів, про які домовилися БЮТ і НУ-НС?

— У даному випадку Янукович говорить про необхідність мати 300 голосів для ухвалення змін до Конституції. Якщо ж демократична коаліція буде досить міцною, то "регіоналам" таке блокування не допоможе — усі законопроекти будуть ухвалені простою більшістю. А от змінити Конституцію без "регіоналів" не вдасться.

Чи означає така риторика Януковича невпевненість у своїх силах в боротьбі за посаду президента 2009 року?

— У політичному житті Януковича — постійні "американські гірки". То опускається вниз, то здіймається вгору. Нині для нього настали важкі часи. Та невідомо, як буде далі. Його кілька разів "списували" з рахунків, та він щоразу піднімався. Щоправда, завдяки слабкості своїх політичних суперників. У разі переходу в опозицію він все одно чекатиме нового підйому.

Чи зможе-таки Юлія Тимошенко здійснити свої плани попри розколи та переходи її союзників?

— Вона може бути прем"єр-міністром. Та ні демократична коаліція, ні Тимошенко не спроможні дати країні ефективного Кабміну. Вона не зможе реалізувати й десятої частини того, що обіцяли БЮТ і "Наша Україна — Народна самооборона". Тож 2008 рік у сенсі реальних реформ для України втрачений.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко вже не упустить крісло прем"єра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі