понеділок, 06 серпня 2018 12:46

Ющенко вказав на найбільшу політичну проблему

Ющенко вказав на найбільшу політичну проблему
Той, хто не втратив мови, – той ще нічого не втратив, каже третій президент Віктор Ющенко. Фото: ucu.edu.ua

Найбільшою політичної проблемою в Україні є слабка ідентичність.

Про це написав третій президент Віктор Ющенко у Facebook.

"Що у нас забирає рух і надію? Найбільшою політичною проблемою України, української нації є слабка наша ідентичність, слабка єдність (єдність національна).

Коли я повторюю слово "нація", безумовно, я маю на увазі політичну націю. Кожна людина, яка тут народилася, незалежно від етнокоріння, повинна себе називати українцем. Коли ми повертаємося до своєї первинної теми, нація повинна збагнути, що питання внутрішньої інтеграції – це питання номер один для нас, яке може дати 45 мільйонам синергію. А ця синергія, як правило, допомагає долати всі перешкоди. Цільність і єдність формує дух", - написав він.

Кожна людина, яка тут народилася, повинна називати себе українцем

В українців ще дуже багато "совкового", зауважив третій президент.

"Нас – особливо моє покоління – виховували на Котовському, виховували на Щорсі, який стріляв у спину українській державі, виховували на Чапаєві, виховували на тих героях, які насправді для моєї нації не є героями. І тому у нас багато різного. У нас різні пам'ять, церкви, різна мова. Безумовно, у нас різні герої, коли ми говоримо про 45 мільйонів. Але слово "різне" – це не означає, що "протилежне". Тут є велике поле для національного діалогу та зближення.

Нам потрібен національний діалог, щоб ми зрозуміли місію, наприклад, мови. З однієї сторони, мова – це те, що нас єднає. Мова – це те, що нас роз'єднує. Мова – це суть національного. І той, хто втратив території, хто втратив державу, але не втратив мови, – той ще нічого не втратив. Той все може повернути назад. Але той, хто втратив мову, як правило, шансів повернути свою національну свідомість і свою державність майже не має", - резюмував Ющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба виграти війну і поставити ворога на коліна - Подерв'янський

Колишній десантник Валерій Ананьєв повністю перейшов на українську. Цьому передували 3 роки на війні на Донбасі. До того був повністю російськомовним. Перехід на українську відбувся не одразу.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко вказав на найбільшу політичну проблему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі