вівторок, 18 листопада 2008 12:06

Ющенко витратить на Меморіал жертвам голоду 750 мільйонів

У суботу, у день пам"яті жертв Голодомору 1932-33 років, у Києві відкриють першу частину Меморіалу жертвам голоду.

Як пише "Сегодня", на неї з держбюджету виділили 133 млн. грн.

Участь у відкритті меморіалу братиме президент Віктор Ющенко, зазначив член комісії з організації дня пам"яті Володимир Телищак

Меморіал у парку Слави зводили авральними темпами, щоб устигнути до 75-ї річниці Голодомору, пише газета.

Перша черга включатиме пам"ятник-каплицю, яку умовно називають "свічка", і площу навколо каплиці (зараз її викладають зеленою травичкою). Друга частина – це сходи вниз, до Дніпра, і музей Голодомору, який буде розташовано на нижній площадці сходів.

Але музей ще не спроектували – у грудні тільки мають оголосити конкурс на найкращий проект. Тому сума, яку виділять на другу чергу меморіалу, ще невідома. За попередніми підрахунками експертів Міністерства регіонального розвитку і будівництва, загальна сума, яка має бути витрачена на меморіал, – 750 млн. грн.

Сума ж, виділена на першу чергу меморіалу, уже практично повністю освоєна. Це 133 млн. 775 тис. 429 грн, які ще в липні виділив Кабмін.

Для порівняння газета наводить суми, виділені цього року з держбюджету на низку соціальних статей: на соціальну допомогу дітям-сиротам – 125 млн. грн., придбання шкільних автобусів для сіл – 80 млн., санаторне лікування інвалідів – 70 млн., дотації роботодавцям на забезпечення молоді першим робочим місцем – 32 млн., держконтроль за якістю ліків – 27 млн., оздоровлення і відпочинок сільських дітей – 11 млн., заходи щодо подолання епідемій туберкульозу та СНІДу – 10 млн.

Більш того, майже 134 млн. грн., виділені на першу чергу Меморіалу жертвам Голодомору в Україні, – не дуже поступаються сумі, яку Німеччина свого часу витратила на музей пам"яті жертв Голокосту в Берліні, - німцям він обійшовся у 28 млн євро (менше 200 млн грн.). Загальна ж сума, яку планують витратити на меморіал Голодомору, у 4 рази перевищить витрати Німеччини.

"Переплюнути ж український розмах вдалося поки лише Сполученим штатам, які запланували витратити на меморіал пам"яті загиблим у терактах 11 вересня $1 млрд (близько 5,8 млрд. грн). Правда, у зв"язку з кризою відклали роботи до 2012 року. У нас же криза перешкодою не стала", - пише газета.

Між тим, майже всі телеканали виконали розпорядження Нацради з питань телебачення і радіомовлення й утрималися від трансляції розважальних програм 22 листопада, зазначає видання.

Крім того, 22 листопада не святкуватимуть День свободи, визначений указом Ющенка у пам"ять початку "помаранчевої революції" 22 листопада 2004 року. У "НУ-НС" і БЮТ кажуть, що не планують заходів у зв"язку з річницею революції.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко витратить на Меморіал жертвам голоду 750 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі