Ексклюзиви
пʼятниця, 13 лютого 2009 15:53

Ющенко вирішив помститися Тимошенко за своїх міністрів

Ющенко вирішив помститися Тимошенко за своїх міністрів

Президент Віктор Ющенко звернувся з поданням до Конституційного Суду з проханням розтлумачити конституційний механізм заміни окремих членів уряду.

Про це у п"ятницю на брифінгу повідомила заступник глави секретаріату президента - представник президента в КС Марина Ставнійчук.

За її словами, у п"ятницю президент звернувся до КС щодо необхідності роз"яснення відповідних статей Конституції.

Ставнійчук нагадала, що 16 грудня 2008 року в парламенті було оголошено про створення коаліції.

Вона наголосила, що за конституційною процедурою, після цього коаліція мала запропонувати кандидатуру прем"єра і членів уряду. Однак, за її словами, цього не відбулося.

Натомість, зазначила Ставнійчук, сьогодні, через два місяці, постало питання заміни окремих членів уряду.

У зв"язку з цим Ставнійчук нагадала, що після внесення змін до Конституції в тексті Основного Закону з"явився такий термін, як "парламентська коаліція". Причому, за її словами, безпосередньо з фактом формування коаліції пов"язана процедура формування уряду.

Зокрема, вона зазначила, що Конституція уповноважує парламентську коаліцію після її створення внести на розгляд президента кандидатуру прем"єр-міністра, а прем"єр-міністру – кандидатури міністрів.

Ставнійчук нагадала, що в березні 2008 року Конституційний Суд у своєму рішенні визнав залежність формування уряду від факту формування коаліції.

Таким чином, за її словами, після формування нової коаліції і грудні минулого року, а також у зв"язку з сьогоднішніми намірами ротації окремих міністрів постає необхідність для роз"яснення Конституційним Судом механізму такої ротації.

Ставнійчук додала, що президент просить КС розглянути це питання як невідкладне.

Як відомо, наступного тижня Тимошенко планує оновити склад свого Кабміну. А саме замінити міністрів, які призначалися за квотою НУНС (насправді їх призначав Президент). Кажуть, що їх замінять також нунсівці, але вірні Тимошенко.

"Проюліному" НУНСУ запропонують пост віце-прем"єра, що зараз належить Івану Васюнику, а також пости міністрів: освіти (зараз — Іван Вакарчук), культури (Василь Вовкун), спорту (Юрій Павленко), надзвичайних ситуацій (Володимир Шандра). Міністра юстицій Миколу Оніщука, швидше за все, замінить представник БЮТ.

На місце міністра фінансів, який подав у відставку, називають декілька претендентів: Сергій Тігіпко, Віталій Гайдук, Ігор Юшка, Сергій Буряк, Федір Ярошенко, Олександр Турчинов.

Пинзеник подав у відставку у четвер, 12 лютого.

За матеріалами: СегодняУНІАН.
Зараз ви читаєте новину «Ющенко вирішив помститися Тимошенко за своїх міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути