понеділок, 17 листопада 2008 12:20

Ющенко вимагає від Тимошенко прискорити роботу над бюджетом

Президент Віктор Ющенко вважає за необхідне, щоб уряд невідкладно визначив та оприлюднив чіткі часові рамки підготовки держбюджету на 2009 рік.

Про це йдеться у листі президента до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент наголошує, що до початку нового бюджетного року залишилось півтора місяці, а країна не має на наступний рік чітко визначених орієнтирів соціально-економічного розвитку та параметрів бюджетної політики, які б відповідали реаліям сьогодення.

Ющенко підкреслює, що не дивлячись на те, що вже минуло два тижні з часу повернення уряду на доопрацювання внесеного до парламенту проекту держбюджету-2009, суспільство до цього часу не поінформоване про плани Кабінету міністрів щодо організації роботи над новим законопроектом.

У зв"язку з тим, що проходження бюджетного процесу вже вийшло за межі встановлених Бюджетним кодексом України строків, президент вважає за необхідне уряду невідкладно визначити та оприлюднити чіткі часові рамки підготовки бюджету на наступний рік.

При цьому глава держави просить у тижневий термін розробити та надати основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2009 рік, а також, виходячи з них, основні параметри зведеного та державного бюджетів.

Президент вкотре наголошує, що бюджет повинен стати основною ланкою у системі антикризових дій влади. Для досягнення цієї мети, вважає Ющенко, проект основного кошторису держави має відповідати наступним вимогам.

Серед них: реалістичність показників бюджету та його побудова на бездефіцитній основі, забезпечення проведення в Україні Євро-2012, реалізація протипаводкових заходів.

Також бюджет має передбачити максимальну концентрацію ресурсів на фінансуванні інфраструктурних, інвестиційних та інноваційних проектів загальнодержавного значення, насамперед, спрямованих на забезпечення енергетичної безпеки країни та запровадження енергозберігаючих технологій, розвиток транспортної галузі.

У бюджеті має бути передбачено створення Стабілізаційного фонду за рахунок надходжень у повному обсязі від приватизації держмайна та цільового розміщення державних цінних паперів для підтримки тих галузей, які найбільше постраждали від світової кризи.

Також у проекті бюджету має бути здешевлення кредитування проектів малого та середнього бізнесу, що дадуть змогу підвищити рівень зайнятості населення, фінансування в достатніх обсягах потреб Аграрного фонду.

Серед вимог до бюджету також забезпечення збалансованості фінансових потоків НАК "Нафтогаз України", впровадження концепції доступного житла для громадян, збереження реальних соціальних стандартів життя населення та створення умов для стабільного функціонування Пенсійного та інших фондів, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко вимагає від Тимошенко прискорити роботу над бюджетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі