понеділок, 12 січня 2009 10:31

Ющенко відклав контрактну армію на 5 років

Ющенко відклав контрактну армію на 5 років
В суботу Президент Віктор Ющенко видав указ, яким ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) "Про невідкладні завдання щодо підвищення обороноздатності України" і відстрочив перехід збройних сил України на контрактну основу на п"ять років.

Президент Віктор Ющенко своїм указом ввів в дію рішення РНБО від 26 вересня 2008 року "Про невідкладні завдання щодо підвищення обороноздатності України". Під час засідання Радбезу, на якому воно було прийняте, блок питань, пов"язаних з проблемами національної оборонної політики, став приводом для жорсткої критики Президентом прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Головними претензіями Глави держави були недостатнє фінансування збройних сил в проекті держбюджету на 2009 рік і зрив програми з переходу армії на контракт.

В указі Віктора Ющенка увага акцентується також на недостатньому рівні боєздатності збройних сил України (ЗСУ), оснащення новітнім озброєнням і військовою технікою, "що пов"язане з фінансуванням, яке є найнижчим серед європейських держав". Фінансування армії – найбільш проблемне питання у відносинах Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко і міністра оборони Юрія Єханурова. Згідно з прийнятим Верховною Радою бюджетом на 2009 рік, на ЗСУ буде виділено 17,3 млрд грн, що менше суми, пропонованої Президентом, пише Коммерсант-Украина.

Тим часом основним пунктом документу є фактична відмова від переходу армії на контрактну основу в найближчі п"ять років. "Рада національної безпеки і оборони України пропонує президентові підтримати пропозиції Міністерства оборони України про тимчасове припинення скорочення чисельності збройних сил України і перехід на комплектування військ (сил) військовослужбовцями виключно за контрактом, залишивши комплектування збройних сил України як за контрактом, так і за призовом", - йдеться в указі.

Відповідно до документу чисельність збройних сил України до 2011 року складатиме 162 тис. військовослужбовців і 50 тис. працівників із забезпечення функціонування ЗСУ. Глава держави вимагає також внести зміни в держпрограму розвитку ЗСУ на 2006-2011 роки щодо чисельності армії до 2011 року. Крім того, відповідно до документу Міністерство оборони повинне подати пропозиції про продовження до 2015 року терміну переходу на комплектування збройних сил України виключно військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом.

Глава парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко повідомив, що парламент обов"язково обговорюватиме цей указ під час розгляду законопроекту про чисельність збройних сил в поточному році. "Я з цікавістю прочитав в указі Президента те, що Кабмін серед іншого зобов"язаний підготувати зміни в закон про чисельність армії навіть в 2008 році! – сказав Гриценко, додавши, що "в народі це називається "в свинячий голос"".– Все це говорить про те, що Радбез у нас так і не навчився працювати ефективно, якщо ухвалює подібні рішення в кінці 2008 року".
Зараз ви читаєте новину «Ющенко відклав контрактну армію на 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі