вівторок, 11 березня 2008 18:47

Ющенко велів відсвяткувати розгром Росії під Конотопом

Президент України Віктор Ющенко доручив уряду розробити план заходів щодо святкування 350-ліття Конотопської битви, в якій козацький гетьман Іван Виговський в союзі з татарами і поляками завдав поразки російським військам.

Указ про підготовку до свята розміщений на президентському сайті. На честь цих роковин пропонується, зокрема, провести наукові конференції і всеукраїнський фестиваль "Козацький родослав", а також зняти документальний фільм про Конотопську битву, випустити ювілейну монету і поштову марку з цієї тематики.

Крім того, президент доручив уряду і адміністрації Сумської області вирішити питання про будівництво меморіального комплексу на згадку про перемогу війська Виговського. Перемогу планується відзначити також перейменуванням вулиць і площ в населених пунктах України.

Метою всіх цих заходів, як наголошується в указі, є "відновлення історичної правди і національної пам"яті, а також розповсюдження повної і об"єктивної інформації про події середини XVII століття в Україні".

Битва під Конотопом відбулася 29 червня 1659 року в ході російсько-польської війни. Україною тоді управляв гетьман Виговський, який мав намір приєднати її до Речі Посполитої. У битві з російськими військами на його стороні було кримське військо під командуванням хана Мехмеда IV Гирея, а також польський загін Андрія Потоцького.

Втрати росіян, відповідно до літописного джерела, склали від 20 до 30 тисяч чоловік. Проте Виговському ця перемога не принесла успіху. Його плани по союзу з поляками викликали на Україні незадоволеність: у тому ж 1659 року гетьман був усунений від влади і незабаром втік з країни, повідомляє "Острів".

Зараз ви читаєте новину «Ющенко велів відсвяткувати розгром Росії під Конотопом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі