четвер, 12 квітня 2007 19:21

Ющенко розповів, як підписував указ 2 квітня

Ющенко розповів, як підписував указ 2 квітня
Президент Віктор Ющенко, 53 роки, провів щоквартальну прес-конференцію "Відповідальність. Законність. Вибір народу".

Біля Українського дому зібралися люди з прапорами "Нашої України". Прес-конференцію транслюють на вулицю.

Ющенко приїздить хвилин на п"ять раніше. Але прес-конференція все одно починається з невеликим запізненням. Президент розкладає перед собою папери, відкладає в бік помаранчевий маркер.

— В Україні не відбувається трагедії, — каже. — Ситуація стабільна і контрольована.

Час від часу Ющенко поглядає в папірець. Говорить близько 40 хвилин. Серед іншого зазначає, що не скасовуватиме свого указу про розпуск парламенту.

Розповідає про те, як він його підписував.

— О пів на восьму вечора я дізнаюся про те, що головою Верховної Ради скликається позачергове засідання. Між восьмою і дев"ятою годинами у мене було п"ять-шість телефонних дзвінків з моєї ініціативи до голови Верховної Ради, — розповідає президент.

За його словами, він переконував Мороза не проводити позачергового засідання, а провести засідання наступного ранку, на якому поінформувати про результати консультацій.

— Голова Верховної Ради мені сказав, що він проводить позачергове засідання з метою інформування. Через 15 хвилин я дізнаюся, що готуються проекти рішень, — каже Ющенко. — Без п"яти дев"ять я останній раз телефоную голові Верховної Ради з пропозицією припинити такі ініціативи. На що він сказав, що не може йти на засідання без проекту рішень. Я тоді сказав останню фразу: "Олександре Олександровичу, тоді ви поступаєте, як велить ваша совість, я буду поступати так, як того вимагає від мене Конституція".

Президент також зазначає, що він підпорядкується будь-якому рішенню Конституційного суду.

— Я демократ, і поважаю закон, — каже Ющенко. — Але мене турбує ситуація, яка склалася довкола Конституційного суду. Цим людям я зичу одного — розуміння того, що їхнє рішення є принциповим не для двох Вікторів, а для 48-мільйонної української нації.

Андрій КУЗАКОВ

Зараз ви читаєте новину «Ющенко розповів, як підписував указ 2 квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі