Ексклюзиви
неділя, 27 березня 2011 14:14

Ющенко розповів, як не хотів очолювати НБУ і як погрожував Плющ

Ющенко розповів, як не хотів очолювати НБУ і як погрожував Плющ

Колишній президент Віктор Ющенко не хотів ставати главою Національного Банку України 1993 року.

Про це він розповів в ефірі телеканалу "Інтер".

"Мені дуже не хотілося йти у Національний Банк. Таке відношення було до НБУ, що це контора, яка не стала на ноги. Тоді ситуацією правили комерційні банки, а Центральний банк у хвості був. Були завалені розрахунки, не було кредитної практики, не було банківської безпеки, не було бухгалтерської культури обліку, не було нагляду. Я навіть не хотів мріяти у ту сторону, бо це халепа", - зазначив він.

За словами Ющенка, три-чотири тижні не могли підібрати кандидатуру на позицію глави Нацбанку.

"Потім з'явилась одна версія на мене, друга, третя. Я тихенько лягаю у лікарню "Феофанія", тобто переховуюсь. Це була осінь, ходив в тому лісі, листя приємно пахло. Мене один раз набрав голова Верховної Ради, я не взяв слухавку, другий раз, третій, четвертий. Потім він сказав медсестрам, якщо ви того хлопця не приведете до тефону, то завтра не будете там працювати, - пригадав екс-президент. - Я приходжу і чую голос Івана Плюща. Як завжди на ти, знайомі чи ні. У Івана Степановича така чернігівська етика. Що ти там робиш? - Хворію. Чим ти хворієш? - Я за одну хвилину назвав 7-8 хвороб. Він каже, що я назвав половину хвороб, якими він хворіє, тому одягайся і їдь до мене. Приїжджаю і він каже, що немає кого ставити на чолі банку. Я відповідаю, що не хочу, що у мене інший банк, інші клопоти. Він спокійно каже добре - завтра виношу твоє питання на сесію Верховної Ради, а ти вийдеш на трибуну і скажеш, що не хочеш. Я повернувся у лікарню, годин 8 ходив по лісу, готував свою усну промову. Я ніколи нічого не читаю, спілкуюся вживу, тоді це переконливо для людей".

Ющенко вважає, що "питання не в тому, хочеш ти чи ні, зірки так лягають".

"Ти повинен взяти цей хомут, бо будеш нечесний до своїх переконань", - додав він.

Віктор Ющенко очолював НБУ у 1993-1999 роки. Під його керівництвом ввели в обіг гривні.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко розповів, як не хотів очолювати НБУ і як погрожував Плющ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути