четвер, 05 липня 2007 20:54

Ющенко розкрив формулу формування ціни на газ

Ющенко розкрив формулу формування ціни на газ
Вчора президент Віктор Ющенко дав інтерв"ю російським аналітичним виданням щодо існування на ринку України компанії "РосУкрЕнерго" та перспективної ціни на газ для українських споживачів.

Відповідаючи на питання про політику формування ціни на газ для України у наступному півріччі, Ющенко сказав:  "Але коли ми говоримо про ціну на газ – вибачте... Є формула. Мова йде про те, що ціна на газ цього року визначається з базової ціни попереднього року, помноженої на коефіцієнт зміни ціни на альтернативні ресурси. Зокрема, вугілля, мазут, уран і так далі. Якщо ціна на вугілля, наприклад, змінилася на 5%, якщо ціна, наприклад, на торф змінилася на 2%, ціна на уран виросла, як в минулому році, в два рази, оце все сумується і множиться на базову ціну. Ми говоримо про європейські ціни. І ви виходите на те, що кожний рік може ціна рости, але вона, як правило, буде рости на 10-20%. Бо тут важко чимось замінити. Знаєте, у нас був у 2005 році, здається, двохкратний ріст ціни на уран, а ми сказали: якщо у нас більше 50% енергетики формується на урані, то ми не проти в формулу поставить уран, як заміну. Але ми ніколи не вийдемо на ціну 235 дол., як нам пропонували."

Президент також нарікнув на те, що він дізнається про ініціативи Росії щодо підвищення цін на газ з газет, а не безпосередньо від російського уряду: "Виникло питання? Колеги, сідайте за стіл. Українська сторона хоче ставити питання по оренді – ставте, обговоріть. Російська сторона хоче питання поставить по газу - поставте, обговоріть. Щоб політику зміни ціни Президент України не з передовиці "Известий" "узнавал", а щоб це було предметом переговорів, предметом коректних відносин. Цей процес треба сприймати."

Матеріали стенограми інтерв"ю Віктора Ющенка надані прес-службою президента.



Зараз ви читаєте новину «Ющенко розкрив формулу формування ціни на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі