субота, 03 листопада 2007 11:33

Ющенко: "Злочини сталінізму не мають і не можуть мати прощення"

Ющенко: "Злочини сталінізму не мають і не можуть мати прощення"
Україна закликає держави, що постраждали від сталінського терору, об"єднатися для вшанування пам"яті жертв репресій.

Як повідомляє прес-служба глави держави, про це Президент України Віктор Ющенко сказав на мітингу, присвяченому вшануванню пам"яті жертв Великого терору 1937-1938 років, зокрема розстріляних у ці дні 1937 року в урочищі Сандармох на півдні Карелії представників української наукової, художньої та політичної еліти (так званого "Соловецького етапу"). Мітинг відбувся у Києві біля пам"ятника Лесю Курбасу.

Президент зауважив, що Україна сьогодні висловлює слова співчуття усім народам і державам колишнього Радянського Союзу та поневолених сусідніх країн, які зазнали сталінського терору.

"Україна закликає об"єднати зусилля для вшанування пам"яті жертв репресій, відкриття архівів і достеменного з"ясування масштабу вчинених злочинів, визнання свідомого характеру нищення наших націй, проголошення чіткої політичної оцінки засудження винуватців терору і гарантування належної підтримки жертвам репресій, які дожили до нашого часу", – сказав глава держави.

У своєму виступі на мітингу Ющенко також наголосив, що сталінізм нищив Україну з особливою ретельністю і масштабністю. "Ці втрати – непоправні. На нашій землі здійснювалося планомірне знищення українства", – наголосив Президент.

Він підкреслив, що "першою мішенню" стали державні та інтелектуальні лідери народу, які були творцями і носіями ідей державності 1917-18 років. Другий тотальний і вбивчий удар було завдано по національній першооснові – українському селянству, яке споконвіку берегло генетичний код нації. "Третій удар завдано у серце. Так було знищено творчу еліту і духовенство, наше зростаюче європейське культурне відродження", – сказав Ющенко.

Президент заявив: "Злочини сталінізму не мають і не можуть мати прощення".

"Історична справедливість, пам"ять та істина про долю невинних людей повинна бути відновлена. Злочини тоталітарного комуністичного режиму, серед яких Голодомор 1932-33 років і Великий терор 30-х років, повинні бути повною мірою засуджені міжнародним співтовариством. Це – обов"язок усіх держав, політичних і громадських сил, які сповідують цінності демократії", – підкреслив Ющенко.

Ющенко також нагадав, що підписав указ на підтримку людей, які пережили комуністичні репресії. "Допомога цим людям має бути загальнодержавною", – наголосив він.

Президент України привітав рішення Київської міської ради про присвоєння одному з проспектів столиці імені Леся Курбаса. "По всій нашій державі ми повинні увічнити імена геніїв, героїв і мучеників нашого народу", – наголосив Ющенко.


Зараз ви читаєте новину «Ющенко: "Злочини сталінізму не мають і не можуть мати прощення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі