субота, 14 липня 2007 12:21

Ющенко просить Януковича підтримати його меморандум з великим бізнесом

Президент України Віктор Ющенко та представники великого бізнесу підписали Меморандум про співпрацю.

Як повідомили у прес-службі глави держави, Меморандум про співпрацю підписано за результатами зустрічі Ющенка з представниками великого бізнесу, що відбулася 4 липня 2007 року.

"Прийняття Меморандуму засвідчило, що Президент України та великий бізнес дійшли спільної точки зору з цілого ряду ключових питань покращання бізнес-клімату в країні і готові до подальшої співпраці", - йдеться у повідомленні прес-служби.

Враховуючи важливість питань, порушених у Меморандумі, Президент України направив цей документ до Кабінету Міністрів з пропозицією розробити в місячний термін заходи з його реалізації та інформувати про їх виконання.

У Меморандумі відзначається стабільність економічної ситуації в країні. Водночас висловлюється стурбованість у зв`язку із гальмуванням структурних реформ, що стримує розвиток економіки. З метою прискорення цих реформ у документі зафіксовано необхідність об`єднання зусиль глави держави та бізнесу за ключовими напрямами.

У податковій сфері це, насамперед, прийняття Податкового кодексу, який має забезпечити зниження податкового тиску (зокрема ставки ПДВ до 17%), запровадження інвестиційно-інноваційного податкового кредиту, механізмів спрощеного відшкодування ПДВ для великих експортерів та інвесторів, які є сумлінними платниками податків, податкових стимулів енергозбереження, збереження таких стимулів для технопарків, підвищення стимулюючої ролі амортизації, податкове стимулювання фінансового лізингу). У сфері соціальних податків у Меморандумі задекларовано сприяння зменшенню навантаження на фонд оплати праці, запровадження єдиного соціального внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та ін.

Велику увагу в Меморандумі приділено питанням налагодження стабільної роботи ринку енергоресурсів, в тому числі шляхом сприяння запровадженню механізму прозорих цін на енергоресурси відповідно до світової кон`юнктури, ефективного використання можливостей вільного доступу до газо-, нафтотранспортних та електричних мереж, вільних потужностей з транспортування енергоносіїв, законодавчого врегулювання питань формування засад функціонування ринку природного газу та ін.

У сфері забезпечення стабільності товарних ринків Президент України та представники великого бізнесу засвідчили свої наміри добиватися прогнозованості і передбачуваності державного регулювання товарних ринків, особливо у сфері ціноутворення, ліцензування, квотування, мінімізації адміністративного регулювання цін, недопущення антиконкурентних узгоджених дій операторів ринків, спрощення митних процедур для сумлінних експортерів та імпортерів.

У сфері дотримання прав власності передбачено об`єднати зусилля щодо законодавчого врегулювання діяльності акціонерних товариств, запровадження міжнародних принципів корпоративного управління, вдосконалення регулювання депозитарної діяльності, встановлення кримінальної відповідальності осіб, причетних до недружніх актів поглинання суб`єктів господарювання, сприяння судовій реформі, інших важливих напрямів інституційних перетворень.

Окрему увагу в Меморандумі приділено питанням розвитку партнерства держави і приватного сектору шляхом активної участі великого бізнесу в розробці й реалізації стратегічних національних проектів (насамперед, у сфері науки, освіти, технологій, охорони здоров`я, інфраструктури), нормативно-правового врегулювання питань запровадження ефективних механізмів такого партнерства, пише УНІАН.
Зараз ви читаєте новину «Ющенко просить Януковича підтримати його меморандум з великим бізнесом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі