понеділок, 25 лютого 2008 08:07

Ющенко про Президента, Кабмін та Раду у новій Конституції

"Конституційна реформа має посилити засади парламентаризму в Україні. Але парламент не може виконувати роль "найвищого органу державної влади" як це було притаманно радянській моделі парламентаризму та багато в чому зберігається в нинішній організації Верховної Ради". Про це йдеться у статті Ющенка "Україні потрібна Конституція національного творення" в "Дзеркалі тижня". Ющенко пропонує утверджувати європейську модель "представницького органу нації, де законодавчий орган є невід"ємною частиною у системі розподілу влад та рівноправною законодавчою гілкою влади поряд з виконавчою та судовою".

Ющенко також пропонує виключити й такі ситуації, коли український парламент у своїй діяльності фактично підміняється коаліцією парламентських фракцій.

За словами глави держави, слід визначити статус парламентської опозиції і виписати її права (насамперед це стосується питань парламентського контролю за діяльністю органів виконавчої влади).

Президент також наполягає на скасуванні депутатської недоторканості.

Ющенко нагадує, що президент має прямий мандат від виборців, є гарантом дотримання Конституції України, територіальної цілісності та національної безпеки держави.

"Зважаючи на це, президент повинен мати конституційні, тобто правові інструменти впливу для запобігання порушення Конституції, ліквідації загроз для існування держави чи виникнення ризиків національній безпеці", - зазначає Ющенко..

"Конституція має визначати статус президента України, а також його повноваження у взаємовідносинах з парламентом, урядом, іншими органами державної влади. Президент — це конституційний інститут, який гарантує, що реалізація курсу країни залишатиметься в рамках обраних державою пріоритетів та Конституції",  говорить президент.

Ющенко також говорить про необхідність удосконалення взаємозв"язків у "трикутнику": парламент — уряд — президент.

Президент пропонує розробити збалансований механізм політичної відповідальності уряду за результати його діяльності.

"Слід врахувати, що компетенція Кабінету міністрів України тісно пов"язана з повноваженнями президента України, який має конституційно закріплені владні преференції у визначених сферах. Саме ця "конституційна геометрія" взаємовідносин "президент—уряд—парламент" має бути закріплена й в Конституції з метою забезпечення дієвого балансу повноважень та умов плідної взаємодії між парламентом, главою держави і урядом", - говорит Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко про Президента, Кабмін та Раду у новій Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі