четвер, 09 жовтня 2008 08:58

Ющенко призначив дату виборів

Ющенко призначив дату виборів
Президент України Віктор Ющенко видав указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VI скликання та призначення позачергових виборів".

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

На засіданні Верховної Ради України 3 вересня 2008 року головою Верховної Ради України було оголошено прийняте 2 вересня 2008 року депутатською фракцією Блоку "Наша Україна – Народна самооборона", яка разом з депутатською фракцією "Блок Юлії Тимошенко" сформувала коаліцію демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання, рішення про вихід з цієї Коаліції. Унаслідок цього чисельний склад Коаліції демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання зменшився до кількості народних депутатів України, меншої ніж визначено Конституцією України.

У Рішенні Конституційного суду України від 17 вересня 2008 року N 16-рп/2008 у справі про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України встановлено, що "вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів України, які у складі депутатських фракцій формують коаліцію депутатських фракцій, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності". При цьому Конституційним судом України констатовано, що зменшення чисельного складу коаліції депутатських фракцій у будь-який спосіб до кількості народних депутатів, меншої ніж визначено Конституцією України, "тягне припинення її діяльності з моменту настання такого зменшення". Водночас у цьому Рішенні Конституційного суду України визначено: "Якщо протягом одного місяця у Верховній Раді України не буде сформовано коаліцію депутатських фракцій (або буде відсутня коаліція депутатських фракцій, яка б відповідала вимогам статті 83 Конституції України), то Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України".

Виходячи з викладеного, керуючись нормою частини шостої статті 83 Конституції України, якою встановлено вимогу до чисельного складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, Рішенням Конституційного суду України від 17 вересня 2008 року N 16-рп/2008 у справі про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України,

ураховуючи, що протягом одного місяця, який минув після зменшення чисельного складу коаліції демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання і припинення її діяльності з моменту настання такого зменшення, у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції України, відповідно до частини другої статті 77, пункту 1 частини другої статті 90, пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України Президент постановив:

1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України VI скликання.

2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 7 грудня 2008 року.

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.
Зараз ви читаєте новину «Ющенко призначив дату виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі