четвер, 04 грудня 2008 08:52

Ющенко пояснив Тимошенко, чому скасував її "лікарські" постанови

Ющенко пояснив Тимошенко, чому скасував її "лікарські" постанови

Як передає прес-служба Президента України, в листі прем"єр-міністрові Юлії Тимошенко Віктор Ющенко відзначив, що сьогодні ситуація на національному фармацевтичному ринку, "викликає надзвичайну стурбованість".

Тому він вимушений припинити дію постанов Кабінету Міністрів від 10 вересня "Про ліквідацію Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення" і "Питання здійснення державного контролю якості лікувальних засобів", від 17 жовтня "Про заходи по стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення" і від 19 листопада "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. N837 і від 17 жовтня 2008 р. N955".

На переконання Президента, вказані рішення уряду були ухвалені без широкого громадського обговорення і залучення основних учасників цього ринку - і призвели до скорочення загальної номенклатури лікарських засобів в аптеках, зменшенню частки доступних за ціною препаратів, виникненню соціальної напруженості в суспільстві.

"Запропоновані заходи є спробою перевести відповідальність за економічно необгрунтовані рішення на операторів фармацевтичного ринку", - відзначає Президент. На його переконання, така політика уряду може викликати доведення до банкрутства більшості підприємств цього сектора і його монополізацію. Проте, констатував Ющенко, жодного рішення по захисту соціально уразливих верств населення на даний момент не ухвалено.

"Подальше ігнорування урядом реальних проблем фармацевтичної галузі призведе до падіння обсягів вітчизняного виробництва лікарських засобів, переходу до "тіньових" схем розрахунків за імпортні препарати, розбалансуванню і розвалу галузі, формуванню дефіциту лікарських засобів, погіршенню стану здоров"я населення і загостренню соціальних проблем", - підкреслює розділ держави.

Враховуючи ці чинники, Президент чекає від керівника уряди невідкладного проведення консультацій з представниками фармацевтичної галузі і підписання меморандуму з урахуванням досягнутих домовленостей, а також перегляду вказаних нормативно-правових актів і ухвалення рішень, необхідних для стабілізації ситуації у фармацевтичному секторі, пише ОБКОМ.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко пояснив Тимошенко, чому скасував її "лікарські" постанови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі