середа, 28 травня 2008 18:31

Ющенко повторно дозволив експорт соняшникової олії без обмежень

Президент України Віктор Ющенко в середу знов припинив дію ухвал Кабінету міністрів про квотування експорту соняшникової олії у зв"язку з обнародуваною напередодні ухвалою уряду від 23 квітня номер 488 про продовження терміну квотування до 1 вересня цього року.

Відповідний указ глави держави від 28 травня 2008 року є на його сайті і вступає в дію з дня публікації.

У документі знову наголошується, що ухвали уряду про квотування експорту соняшникової олії і про порядок видачі відповідних ліцензій протирічять ряду норм Конституції України.

Крім цього, на думку глави держави, вирішення Кабміну про введення квот на експорт масла в об"ємі 300 тис тонн до 1 липня поточного року не враховує ринкову ситуацію в Україні. Зокрема, як наголошується в документі з посиланням на дані Міністерства аграрної політики і експертів, наявні в Україні до кінця поточного маркетингового року (МР, вересень 2007- серпень 2008) ресурси масла в об"ємі близько 750 тис тонн перевищують потреби внутрішнього ринку, що складають близько 40 тис тонн в місяць, або 160 тис тонн до кінця МР.

"Таким чином, Україна може експортувати до кінця маркетингового року (до 31 серпня 2008 року) близько 500 тис тонн соняшникової олії", - мовиться в указі.

У документі також наголошується, що ухвали уряду про квотування експорту соняшникової олії протирічять міжнародним зобов"язанням України щодо відміни необґрунтованих експортних обмежень з моменту вступу країни до Світова організація торгівлі (СОТ), повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, минулого тижня президент України заявив, що має намір припинити дії ухвали уряду про квотування експорту соняшникової олії у випадку, якщо уряд не відмінить їх на своєму засіданні 21 травня.

Квотування експорту соняшникової олії уряд України ввів з 22 березня поточного року до 1 липня поточного року.

Згідно з даними асоціації "Уколіяпром", через обмеження експорту соняшникової олії з України зупинено 15 масложирових заводів з 23. Україна з моменту введення експортних квот на олію практично припинила його відвантаження на зовнішні ринки: за даними асоціації, в квітні експорт соняшникової олії склав 13,6 тис тонн, в травні, як очікується, - 35 тис тонн, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко повторно дозволив експорт соняшникової олії без обмежень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі