вівторок, 20 березня 2007 19:17

Ющенко подає кандидатуру Яценюка на міністра закордонних справ

Ющенко подає кандидатуру Яценюка на міністра закордонних справ

Президент України Віктор Ющенко в середу внесе на затвердження Верховною Радою кандидатуру першого заступника голови свого секретаріату Арсенія Яценюка на пост міністра закордонних справ.

Завтра будуть готові всі офіційні документи, і президент внесе кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду міністра закордонних справ для розгляду у Верховній Раді, – сказала прес-секретар президента Ірина Ванникова.

На питання, чи узгоджувалася ця кандидатура з коаліцією, Ванникова підкреслила: "Міністр закордонних справ – це квота президента згідно української Конституції".

У свою чергу, керівник Секретаріату президента України Віктор Балога відзначив, що "голова держави не може допустити, щоб державний орган – Міністерство закордонних справ – і надалі залишався без керівника, що підриває довіру до зовнішньополітичного курсу Києва". Тому Ющенко вніс кандидатуру Яценюка на пост голови МЗС.

"Президент вважає, що Арсеній Яценюк – високопрофесійний управлінець, досвідчений керівник, який зарекомендував себе на найважливіших державних посадах", – йдеться в повідомленні прес-служби.

За словами Віктора Балоги, голова держави упевнений, що парламент не матиме ніяких підстав, щоб відхилити цю кандидатуру, повідомляє прес-служба.

"Тривале ігнорування парламентською коаліцією прямої норми Конституції про те, що кандидатуру на пост керівника МЗС вносить президент, який керує зовнішньою політикою держави, створило ситуацію владного клінчу. Це поглибило системну політичну кризу в країні, що загрожує повним владним паралічем", – цитує Балогу прес-служба.

Голова секретаріату президента також відзначив, що сьогоднішнє голосування за кандидатуру Володимира Огризка на пост голови МЗС засвідчило, що в цьому питанні Верховна Рада і Кабінет Міністрів пішли на "неаргументований опір кадровій ініціативі президента".

Раніше парламент двічі не підтримав внесену президентом кандидатуру Володимира Огризка на пост голови МЗС. Володимир Огризко виконує обов"язки міністра закордонних справ після відставки Бориса Тарасюка з посади голови зовнішньополітичного відомства 1 грудня 2006 року.

Згідно з Конституцією кандидатуру на пост міністра закордонних справ вносить президент.

Арсеній Яценюк призначений першим заступником голови Секретаріату президента України – представником голови держави в Кабінеті Міністрів 20 вересня 2006 року. З березня минулого року працював першим замглави Одеської обласної державної адміністрації.

З вересня 2005-го по серпень 2006 року він займав пост міністра економіки в уряді Юрія Єханурова.

У січні 2003-го – лютому 2005 року Арсеній Яценюк був першим заступником голови Національного банку України. У вересні 2001-го – січні 2003 року займав пост міністра економіки Автономної Республіки Крим. У 1998 році працював у банку "Аваль", повідомляє Інтерфакс.


Зараз ви читаєте новину «Ющенко подає кандидатуру Яценюка на міністра закордонних справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі