субота, 17 травня 2008 17:49

Ющенко підписав закон про Кабінет міністрів

Ющенко підписав закон про Кабінет міністрів

Президент України Віктор Ющенко підписав прийнятий Верховною Радою новий закон про Кабінет міністрів.

Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави в суботу.

Як повідомлялося, парламент 16 травня прийняв президентський закон про Кабінет міністрів з рядом поправок.

Цим документом визнається недійсним закон про Кабінет міністрів, прийнятий 21 грудня 2006 року.

Новий закон покликаний удосконалити порядок формування Кабінету міністрів. Зокрема, у разі порушення вимог Конституції і цього закону, про внесення пропозицій по кандидатурі на посаду прем"єр-міністра, а також у разі невідповідності запропонованої кандидатури вимогам членів уряду, передбачених цим законом, президент України інформує Верховну Раду України про неможливість внесення подання щодо запропонованої кандидатури.

Крім того, закон передбачає норму про те, що міністри оборони і закордонних справ призначаються на посади Верховною Радою виключно за представленням президента України. Разом з тим, представлення прем"єр-міністра про звільнення міністрів закордонних справ і оборони вноситься за згодою з президентом України.

Законом про Кабмін передбачено, що затвердження програми діяльності уряду Верховною Радою здійснюється одночасно з призначенням прем"єр-міністра. При цьому програма діяльності уряду повинна базуватися на узгоджених політичних позиціях і програмних завданнях коаліції депутатських фракцій в парламенті.

Крім того, закон визначає призначення перших заступників і заступників міністрів за представленням глави відомства, а не прем"єр-міністра.

Закон також передбачає координацію міністрами діяльності всіх центральних органів виконавчої влади, керівники яких не входять до складу Кабміну. Згідно з документом, питання діяльності таких органів представляють в уряді міністри, вони ж вносять до Кабміну представлення на призначення перших заступників і заступників керівників координованих ними центральних органів виконавчої влади. При цьому кількість заступників міністрів обмежується до одного першого заступника і чотирьох заступників.

Крім того, закон упроваджує в практику координацію діяльності членів Кабміну, керівників інших центральних органів виконавчої влади виключно Кабінетом міністрів як колегіальним органом. Із закону вилучається норма колишнього закону про Кабінет міністрів, яка передбачає право прем"єр-міністра координувати роботу міністерств, направляти, координувати і контролювати діяльність інших центральних органів виконавчої влади, які належать до його сфери діяльності.

Цим законом упроваджується механізм врегулювання питань, що виникають у зв"язку з відмовою глави місцевої державної адміністрації погоджувати кандидатуру для призначення на посаду керівника територіального органу міністерства. У разі такої відмови це питання стане предметом розгляду Кабміну.

Крім того, закон врегулює питання взаємодії Кабміну з президентом, а також з Радою національної безпеки і оборони. Закон закріплює положення щодо забезпечення Кабінетом міністрів виконання вирішень РНБО, введених в дію указом президента.

Законом ліквідовуються норми колишнього закону про Кабмін про неможливість включення членів Кабміну, керівників інших органів виконавчої влади до складу створюваних президентом України допоміжних органів, служб. При цьому передбачається, що їх участь в таких органах буде на громадських засадах, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко підписав закон про Кабінет міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі