пʼятниця, 21 січня 2011 10:59

Ющенко назвав фарсом скасування геройства Бандери та Шухевича

Ющенко назвав фарсом скасування геройства Бандери та Шухевича

Лідер політичної партії "Наша Україна", третій президент України Віктор Ющенко називає фарсом рішення судів щодо скасування його указів про присвоєння звання "Герой України" Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Як повідомила прес-служба "Нашої України", Ющенко назвав це фарсом тому, що "не є компетенцією суду розглядати ці конституційні рішення президента".

На його переконання, скасувати укази глави держави може лише Конституційний суд, а не суди загальної юрисдикції. Водночас, він переконаний, що КСУ цього не зробить, бо він не може скасувати укази про присвоєння звань, оскільки прийняття подібних рішень перебуває у виключній компетенції президента.

Політик підкреслив, що формальне підтвердження того, що Бандера і Шухевич - герої для української нації, не потрібне. Він переконаний, що ті, хто вважав їх героями, будуть так думати в будь-якому випадку, а ті, хто ні, через указ ставлення не змінять.

"Я хотів цей крок присвятити одному – якщо ми прагнемо порозуміння і національної єдності, ми маємо жити на правдивій історії... Брехня до партнерства не приведе", - сказав Ющенко.

Крім того, він звернув увагу на те, що українці багато років жили в умовах пропаганди, що Бандера і Шухевич є ворогами. Водночас, політик навів приклад, що в Росії нині керівники держави покладають квіти героям Білої гвардії, хоча за радянських часів вони також вважались ворогами.

"Кожна нація має славити своїх героїв, і це нормально", - підкреслив лідер "Нашої України".

Як повідомлялося, 20 січня 2010 року третій президент України Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України провіднику ОУН Степану Бандері.

2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню, указ президента Віктора Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя України. Таке рішення пояснили тим, що звання Героя може бути присвоєно лише громадянину України, а Степан Бандера помер у 1959 році до створення української держави.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко назвав фарсом скасування геройства Бандери та Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі