середа, 03 жовтня 2007 18:02

Ющенко доручив створити широку коаліцію

Автор: фото: reuters/Василь Федосенко
  У середу Віктор Ющенко тричі переносив свій виступ. Протягом цього часу з вікон четвертого поверху, на якому — кабінет глави держави, кілька разів визирав голова Секретаріату президента Віктор Балога. Один раз він навіть помахав у вікно рукою
У середу Віктор Ющенко тричі переносив свій виступ. Протягом цього часу з вікон четвертого поверху, на якому — кабінет глави держави, кілька разів визирав голова Секретаріату президента Віктор Балога. Один раз він навіть помахав у вікно рукою

Учора президент Віктор Ющенко, 53 роки, закликав Партію регіонів, Блок Юлії Тимошенко, блок "Наша Україна — Народна самооборона" та Блок Литвина почати переговори про створення коаліції.

Він тричі переносив на пізніше час виступу. Коли ж врешті вийшов на ґанок перед Секретаріатом, сказав:

— З виборів Україна повинна вийти єдина. З виборів не повинні вийти дві України. Закликаю політичних колег не керуватися персональними інтересами, а консолідувати взаємодію навколо національних пріоритетів.

Президент каже, що поговорив з лідерами усіх партій та блоків, які на виборах 30 вересня подолали 3-відсотковий бар"єр. За словами Віктора Ющенка, вони повинні будуть сформувати більшість, обрати новий уряд, скасувати депутатські привілеї, схвалити бюджет із президентськими поправками та внести зміни до Конституції.

— Должен сказать, что это довольно неожиданно, — сміється директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський, 61 рік. — Вообще я настолько привык ругать президента, что когда надо его похвалить, у меня язык не поворачивается. Это совершенно правильный сигнал!

Далі він переходить на українську. Каже: ця заява Ющенка означає, що він пропонує основним гравцям сісти за стіл переговорів і домовитись про основні правила гри. Можливо, що "Регіони" опиняться в опозиції, але головне — всі мусять погодитися на одні правила гри.

Погребінський припускає, що так Віктор Ющенко реагує на тиск Євросоюзу і США. Ті хочуть бачити в Україні широку коаліцію.

— Неможливо інакше завершити кризу і внести зміни до Конституції, з якими погодяться усі: і Юля, і "Регіони", — пояснює політолог. — Я не бачу проблем для такого компромісу, але Тимошенко вже занадто далеко пішла, тому не погодиться на коаліцію з "Регіонами". На жаль. Але це був би найкращий варіант.

Один із заступників лідера БЮТу Йосип Вінський, 51 рік, запевняє:

— Я не розумію, що хотів сказати президент. Коаліція визначена, у нас є угода з "Нашою Україною". Позиція БЮТу залишається незмінною, "Наша Україна" також ніякого демаршу не робила. Я хочу взнати хоч якісь коментарі від голови Секретаріату президента Балоги. Але поки що не можу їх отримати.

Партія регіонів поки що не усвідомила своєї поразки

За словами Вінського, Юлія Тимошенко також намагається з"ясувати: чому президент зробив таку заяву?

Михайло Погребінський припускає, що широкої коаліції не буде. Але Партія регіонів буде залучена до влади у якійсь особливій якості.

— Звичайно, якщо вони погодяться. Бо для країни це було б непогано, але для Сходу та Півдня і для перспектив Партії регіонів — це погано. Оскільки вони здадуть всі принципові позиції своєї партії: по НАТО, по російській мові, по обранню губернаторів. Зате збережуть значну частину контролю над економікою, — розмірковує Погребінський.

Він припускає, що Партія регіонів поки що не усвідомила своєї поразки і сподівається на переговори з президентом. Але політолог запевняє, що коаліція "регіоналів" з "нашоукраїнцями" неможлива.

— Може бути такий план: президент запрошує "Регіони", "Нашу Україну" і БЮТ. БЮТ відмовляється, а він каже: "Ну, я ж запросив! Тоді я іду домовлятися з "Регіонами". Цей варіант можливий. Але тоді Ющенко випадає з претендентів на президентську посаду на наступних виборах. .

За годину після виступу президента свою заяву оприлюднив прем"єр Віктор Янукович, 57 років. Він привітав цю ініціативу Віктора Ющенка:

— Відповідальні політики повинні зробити все від них залежне, щоб піти назустріч один одному заради об"єднання країни. Партія регіонів запрошує до переговорів всі політичні сили, що пройшли до парламенту. Від сьогодні ми починаємо переговори про формування коаліції у Верховній Раді.

Приблизно в той самий час з"явилася заява і 46-річної Юлії Тимошенко:

— Ми чесні перед людьми — як до виборів, так і після них. Саме тому сьогодні ще раз запевняємо, що у випадку створення коаліції між "Нашою Україною" та Партією регіонів наша політична сила залишиться в опозиції.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко доручив створити широку коаліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі