вівторок, 14 жовтня 2008 10:57

Ющенко буде прем"єром при Президенті Тимошенко - політолог

Російський політолог, директор Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський висловив свою думку з приводу того, що є причиною кризи в українській політиці.

"Події в українській політиці – це черговий виток політичної кризи, пов"язаний з протистоянням між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко. Це якраз і є і причиною, і чинником кризи", - зокрема, сказав він.

На думку політолога, дострокові парламентські вибори все-таки відбудуться. "Оскільки існує консенсус Партії регіонів, Нашої України і Блоку Литвина щодо їх проведення, а це необхідно в даному випадку для того, щоб вибори відбулися. Інша справа, що ціною зусиль блоку Тимошенко в результаті ці вибори можуть бути перенесені на пізніший термін", - зазначив Бєлковський.

Відповідаючи на уточнююче запитання, якщо вибори будуть зірвані, то хто цьому посприяє, він підкреслив: "Зірвати їх, звичайно, може лише Тимошенко. Але я вважаю, що Юлія Володимирівна просто хоче виграти час для того, щоб краще підготуватися до виборчої кампанії, і її кінцевою метою не є відміна виборів. Її кінцевою метою є їхнє перенесення. Просто зараз вона хоче ще заробити політичні очки, оскільки чудово знає, як і решта українських політиків, що ідея дострокових виборів непопулярна. Тому вона хоче привернути на свою сторону всіх виборців, яким не подобається ідея дострокових виборів, щоб потім, коли дострокові вибори все ж таки відбудуться, вона була єдиним принциповим політиком, який виступав проти хаосу і був прихильником якогось конструктивного рішення".

Крім того, політолог вважає, що єдиною прийнятною для України схемою, яка гарантувала б хоч короткострокову політичну стабільність, є, так звана "довга рокіровка". "Коли Ющенко стає прем"єром широкої парламентської більшості, а Тимошенко - Президентом на дострокових виборах, які будуть оголошені. Поки цей сценарій здається важкореалізованим, як у зв"язку з оголошенням дострокових парламентських виборів, так і у зв"язку з тим, що Секретаріат Президента говорить вустами Віктора Балоги, який, як і раніше запевняє Ющенка, як і в 2004 році, що він зможе виграти президентські вибори, в чому особисто у мене є великі сумніви. Проте, дострокові парламентські вибори можуть бути благотворними в тому випадку, якщо Віктор Ющенко погодиться очолити блок свого імені, і результат цього блоку на виборах покаже, що навряд чи Віктор Андрійович може претендувати на другий термін. Можливо, це і підштовхне його до реалізації сценарію "довгої рокіровки", - підсумував Бєлковський в інтерв"ю ForUm"у.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко буде прем"єром при Президенті Тимошенко - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі