вівторок, 16 грудня 2008 14:25

Ющенко боїться, що Тимошенко продасть трубу Росії

Україна має достатньо механізмів для розрахунку за газ, окрім передачі Росії газотранспортної мережі.

Про це заявив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, президент занепокоєний ситуацією у сфері газопостачання.

"Критична ситуація спричинена в першу чергу фінансово-економічним станом НАК "Нафтогаз України". Поглиблює її той факт, що проблеми з боргом перед російськими партнерами вирішуються Урядом у режимі надзвичайної ситуації, замість послідовних системних дій, спрямованих на його недопущення", - зазначив Жуковський.

"Свідченням неефективності урядової політики стала кризова ситуація у Києві, який на три дні залишилися без гарячого водопостачання та опалення. Вона є неприпустимою, враховуючи рівень сплати за отриманий газ для всіх категорій споживачів, який станом на 10.12.2008 складає 97,6%. Водночас загальна заборгованість зросла на 734,1 млн. грн.", - цитує чиновника прес-служба.

За словами Жуковського, заборгованість перед постачальниками не можна пояснити внутрішніми неплатежами.

"Загальна сума боргу, підтверджена актами, складає 1,658 млрд. доларів. Саме цей факт зумовлює слабку позицію України у переговорах щодо газопостачання на 2009 рік. До того ж, Уряд не виконав директиви, затверджені президентом України, згідно яких ціна на газ на 2009 рік мала бути узгоджена ще у вересні. Через це остаточна ціна може буде підвищена попри світові тенденції зниження", - зазначив чиновник.

За його словами, ситуація може максимально загостритися, якщо уряд Тимошенко планує розраховуватися за борг українськими активами. Адже за інформацією ЗМІ такий сценарій обговорювався між прем"єр-міністром України Тимошенко і керівником уряду РФ Путіним під час зустрічі у Кишиневі.

"Найбільш привабливими з національних активів є газотранспортна система України. Відтак логічно зробити висновок, що дії Уряду спрямовано на створення штучного боргу НАК "Нафтогаз України" перед структурами РФ, який має бути погашено шляхом передачі їм в управління газотранспортних мереж", - зазначив Жуковський.

"Президент вважає згаданий сценарій загрозливим для національної безпеки і наголошує на його неприпустимості. Уряд має вирішити цю проблему за рахунок внутрішніх інструментів. Україна має достатньо газу у підземних сховищах. Окрім того, у разі необхідності може бути використано кредит МВФ для закупівлі НАКом необхідного обсягу валюти", - наголосив чиновник.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко боїться, що Тимошенко продасть трубу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі