пʼятниця, 06 листопада 2020 11:50

Упіймали чергового кнопкодава в Раді

Народний депутат Андрій Іванчук з групи "Довіра" голосував за зміни до бюджетного кодексу за свого колегу. Про це повідомляє рух "Чесно".

На відео нардеп 5 листопада стоїть боком у ложі, тримаючи руки біля 2 пультів для голосування у 2 різних рядах.

Судячи з табло, на кнопку "за" на 1-му, ближчому, пульті депутат натиснув майже одразу, як тільки-но розпочався відлік 10 с., відведених на голосування. Ближче до завершення цього часу Іванчук протягує ліву руку туди, де розташований інший пульт. Те місце також запалюється зеленим світлом на табло.

 
 

Судячи зі схеми розміщення нардепів, Іванчук проголосував на місцях, закріплених за ним самим і членом фракції "Європейська солідарність" Олегом Синюткою.

Проте Синютка цього дня був відсутній на обох пленарних засіданнях. Він балотується на посаду міського голови Львова й готується до 2-го туру виборів.

 

Технічні особливості системи "Рада-3" дозволяють депутатам голосувати з будь-якого місця в сесійній залі. Це означає, що Іванчук кнопкодавив замість якогось іншого нардепа. Але неможливо встановити, замість кого саме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуги" 226 не назбирають. Ідуть на договорняки з фракцією Тимошенко і групами

Це 51-й факт кнопкодавства, зафіксований "Чесно" у Верховній Раді 9-го скликання, та 2-й, який підпадає під статтю Кримінального кодексу, що передбачає кримінальну відповідальність за голосування замість іншого нардепа.

Андрій Іванчук - мажоритарник, обирався по округу в Івано-Франківській області.

За кнопкодавство нардепу загрожує штраф 51-85 тис. грн, однак для цього провину парламентарія необхідно спочатку довести в суді. Органом досудового розслідування в таких провадженнях є Державне бюро розслідувань, але внести відомості до ЄРДР може лише генпрокурор.

Якщо нардепа визнають винним у кнопкодавстві, він втратить мандат.

Наприкінці лютого Офіс генерального прокурора почав кримінальне провадження щодо неособистого голосування Владіслава Поляка.

Це перша справа щодо кнопкодавства після набрання чинності закону про криміналізацію неособистого голосування.

Зараз ви читаєте новину «Упіймали чергового кнопкодава в Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі