середа, 22 серпня 2007 08:26

УНП: У Москві треба поставити пам`ятник султану, який її кілька разів спалював, і Петру Сагайдачному

Ініціатива встановити в центрі Сімферополя пам`ятник російській імператриці Катерині ІІ – це знущання над історією українців і кримських татар. Таку думку висловив лідер Кримської організації Української народної партії (УНП) Олег Фомушкін.

Як повідомили у прес-центрі кримської УНП, за словами Фомушкіна, "російська імператриця знищила мільйони українців і татар, тому ініціатива мера Сімферополя щодо проведення міського референдуму з питання установки пам`ятника Катерині ІІ – ця, щонайменше, неповага до пам`яті загиблих".

На його думку, питання установки пам`ятника "навмисне мусують промосковські політичні сили, оскільки в перспективі встановлення пам`ятника може привести до етнічного і релігійного конфлікту по лінії "кримські татари – росіяни" і "українці – росіяни", може послужити причиною дестабілізації ситуації в Криму".

За словами Фомушкіна, якщо "керуватися логікою мера Сімферополя Геннадія Бабенка, депутата російської Держдуми Костянтина Затуліна, комуніста Леоніда Грача, які є ініціаторами зведення монумента", то "в Москві треба ставити пам`ятник кримському султану Гирею, який кілька разів спалював Москву, і Петру Сагайдачному, який за часів російської Смути добре "погуляв" Московією і спалив не одне місто". Як зазначив лідер кримської УНП, ці історичні фігури є "національними героями відповідно кримськотатарського і українського народів", "проте ніхто не ініціює спорудження їх пам`ятників у Росії".

На початку червня в рамках святкування Дня Сімферополя власті встановили закладений камінь на місці майбутнього пам`ятника Катерині II (у 19 столітті в місті було встановлено пам`ятник Катерині, проте в 20 столітті його було знесено). А депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін під час одного з своїх візитів до Криму заявив, що вваєжає нонсенсом те, що в Сімферополі досі немає пам`ятника Катерині II.

Проти відновлення пам`ятника виступили кримські татари і представники ряду українських організацій. Кримські татари пообіцяли знести пам`ятник, якщо він все ж таки буде встановлений.

Керівництво кримської міліції ухвалило рішення про охорону заставного каменя на місці майбутнього пам`ятника Катерині Великій, пише УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «УНП: У Москві треба поставити пам`ятник султану, який її кілька разів спалював, і Петру Сагайдачному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі