вівторок, 01 червня 2021 19:49

Університет Зеленського: для чого президенту новий вуз

Університет Зеленського: для чого президенту новий вуз
"На першому місці у Зеленського не якість освіти, а персональна слава, рейтинг", говорить Ігор Коліушко, засновник Центру політико-правових реформ. Фото: Сергій Старостенко

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Президентського університету у Києві. Міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що будівництво обійдеться у 7,2 млрд грн.

Gazeta.ua запитала в експертів "Для чого президенту Зеленському новий заклад освіти в країні?".

Олексій Гарань, професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія":

"Розглядаю це як піар Зеленського. Цілком можливо, з великими грошима вдасться створити гарний університет, долучити кадри. Але у нас є проблеми в сфері освіти, які можна вирішити без мільярдних капіталовкладень.

Постає питання – хто очолить цей заклад? Людина, яка пов'язана з міністром-плагіатором Шкарлетом? Не думаю, що з цього буде щось хороше. В керівному складі може опинитися ректорська мафія, яка не зацікавлена в реформуванні освіти. Можна було б піти шляхом фінансування факультетів, де ці галузі вже є. В цих університетах часто немає належного фінансування. Треба займатися реформою. Якщо будемо пересаджувати гірші, старі зразки на нову структуру, це нічого доброго не дасть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП заявили про деолігархізацію ЗМІ

Президентський університет створюють в Узбекистані. Є в Казахстані університет Назарбаєва. Є президентська академія в Росії. Мені здається, ідею Зеленський черпав звідти. Але ці країни – авторитарні. На Заході немає президентських вишів. Розцінюю це як черговий "відосик"".

Ганна Гопко, колишня народна депутатка:

"Хотілося, щоб кожен університет в Україні був президентський. В плані можливостей і грошей. Завдання уряду та президента працювати над тим, щоб якість освіти зростала, а не окремих президентських закладів.

Острозька академія свого часу була для Східної Європи однією з кращих. Треба дивитися, де в Україні перспективні галузі – інженерія, математика, космос, біотехнології. Де збереглися найкращі школи, де науковці не встигли виїхати. Повертати тих, хто поїхав. Оце мав би робити президент з міністром освіти.

Важливо змінити підходи до фінансування сфери освіти. Треба збільшити увагу держави до стратегічно важливих галузей".

Ігор Коліушко, засновник Центру політико-правових реформ:

"На першому місці у Зеленського не якість освіти, а персональна слава, рейтинг. Він хоче, щоб щось залишилося після нього, щоб він міг пишатися. З досвіду інших країн, то це треба робити зовсім не так. Китай років 10 тому виділив 12 кращих університетів, створив для них умови на рівні з провідними закладами світу. За цей час ці університети виросли і увійшли в першу сотню в міжнародних рейтингах. У нас є 1200 вищих навчальних закладів, які споживають бюджет. Розмазують його тонким шаром. В результаті ніде немає ні якості, ні престижу. Таланти виїжджають за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада провалила нав'язування "слугами" російської мови

Треба виділити 10-15 закладів. Для них створити програму санації і розвитку. Викорінити корупцію. Сконцентрувати найкращі кадри, які маємо, залучити іноземних фахівців. Всі решта повинні виживати в ринкових умовах, якщо мають ідеї. Такий шлях був би корисним. Створити 1201-й університет – це означає поглиблювати ситуацію.

Поки Зеленський президент, буде підтримувати дітище. Завтра він перестане буде главою держави – про університет всі забудуть. Зеленський замахується зробити щось величне з нуля. Максимум – збудує дорогий будинок".

Володимир Зеленський заявив, що у Президентському університеті у займатимуться підготовкою "людей майбутнього". Навчатимуть фахівців за напрямами: інформаційна та кібербезпека, штучний інтелект, нанотехнології, аерокосмічні і біотехнології. За словами Зеленського, студенти навчатимуться безкоштовно, а потім займатимуть державні посади.

Заклад планують розташувати на території національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ) у Києві. Будівництво, яке обійдеться в 7,2 млрд грн, планують завершити за три роки.

Зараз ви читаєте новину «Університет Зеленського: для чого президенту новий вуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі