середа, 27 лютого 2008 09:46

Ультиматум "Газпрому" - реакція Росії на відмову Тимошенко ділитися

Ультиматум "Газпрому" - реакція Росії на відмову Тимошенко ділитися
"Газпром" знову погрожує обмежити постачання газу Україні з 3 березня, мотивуючи це затримкою з виплатою боргу України і її небажанням виконувати досягнуті президентами Росії й України домовленості про нову схему постачань.

Утім, джерело газети "Комерсант-Україна" у департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго упевнене, що суть проблеми не в боргу.

За словами співрозмовника видання, ультиматум "Газпрому" з"явився після того, як уряд Юлії Тимошенко в чергове відмовилося від спільного підприємства з монополією із продажу газу на внутрішньому ринку України.

"У п"ятницю була заява (першого віце-прем"єр-міністра України) Олександра Турчинова, а в понеділок "Газпром" зажадав пояснень. Йому сказали, що Україна проти створення такого СП", - розповів співрозмовник "Комерсанта".

У минулу п"ятницю Турчинов заявив, що уряд України затвердив план заходів для усунення посередників з газового ринку.

Відповідно до них, тільки НАК "Нафтогаз України" отримує право реалізовувати до 30 млрд куб. м. газу промисловим споживачам, тобто за найвищими цінами. Цього права позбавляються як ЗАТ "УкрГаз-Енерго", так і майбутнє СП "Газпрому" і "Нафтогазу", що передбачалося створити до 14 лютого.

"Ми вважаємо, що немає необхідності створювати СП, щоб допомагати працювати на внутрішньому газовому ринку. "Нафтогаз" здатен самостійно усе зробити", - сказав Турчинов.

По суті, боротьба між "Газпромом" і Тимошенко розгорнулася за $150-200 млн. чистого прибутку на рік, які офіційно одержувало ЗАТ "УкрГаз-Енерго", зазначає "Комерсант-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Ультиматум "Газпрому" - реакція Росії на відмову Тимошенко ділитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі