четвер, 19 серпня 2010 10:56

Український суд зобов"язав "Нафтогаз" віддати Фірташу 12 мільярдів кубометрів газу

Український суд зобов"язав "Нафтогаз" віддати Фірташу 12 мільярдів кубометрів газу

Шевченківський райсуд Києва зобов"язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 12,1 млрд. кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Про це пише газета "Коммерсантъ" посилаючись на текст рішення.

Таким чином, суд визнав, що НАК "Нафтогаз України" порушив умови контракту з RosUkrEnergo та підтвердив позицію Арбітражного інституту торгівельної палати міста Стокгольм.

"Трибунал постановив, що "Нафтогаз" порушив контракт 3/04, позбавивши RosUkrEnergo доступу до 11 млрд. кубометрів природного газу, які належать останньому", - ідеться в рішенні суду. Також там зазначено, що "Нафтогаз" винен RosUkrEnergo 184 млн. доларів.

Таким чином, український суд повністю підтвердив вердикт міжнародного арбітражу і зробив його обов"язковим для виконання українським нафтогазовим монополістом.

Апеляція на рішення суду може бути подана протягом п'яти днів з моменту оголошення рішення суду.

Прес-секретар "Нафтогазу України" Олена Юр'єва не змогла уточнити, чи подана апеляція.

Водночас, джерело видання близьке до "Нафтогазу" заявило, що апеляція готується та має бути подана на протязі декількох днів.

Нагадаємо, що 8 червня Арбітражний інститут торгівельної палати міста Стокгольм зобов"язав НАК "Нафтогаз України" повернути Rosukrenergo понад 12 мільярдів кубометрів газу.

За цим фактом СБУ порушила кримінальну справу, по якій затримано екс-голову Держмитслужби Анатолія Макаренка, заступника начальника енергетичної митниці Тараса Шепітька та екс-першого заступника голови правління "Нафтогазу України" Ігоря Діденка.

RosUkrEnergo створене в 2004 році для закупівлі у російського ВАТ "Газпром" середньоазіатського газу з подальшим перепродажем його Україні.

Зараз ви читаєте новину «Український суд зобов"язав "Нафтогаз" віддати Фірташу 12 мільярдів кубометрів газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі