пʼятниця, 05 серпня 2016 09:55

Українські війська могли розгромити росіян у Криму - дипломат

Українські війська могли розгромити росіян у Криму - дипломат
thekievtimes.ua

Під час вторгнення російських військ до Криму в лютому 2014 року українські Збройні сили мали змогу дати військову відсіч агресору та зірвати анексію.

Таку думку висловив експерт з національної та міжнародної безпеки "Майдану Закордонних Справ" Олексій Куроп'ятник.

"У Криму були танкові підрозділи, готові ввійти в Сімферополь та розгромити Верховну Раду Криму до прийняття політичних рішень. Їх могли підтримати підрозділи берегової охорони. Коли рішення про референдум та відокремлення Криму від України вже прийняли, ситуація набула зовсім іншого змісту", - розповів дипломат.

Тодішнє командування Збройних сил не мало волі застосувати війська проти російської інтервенції, вважає Куроп'ятник.

"28-29 лютого позаторік перевага росіян над українськими військами в Криму досягла 1 до 4. Але ще 27-го лютого ввечері не пізно було вдарити по росіянах та перемогти. Вторгнення на півострів тривало тоді вже тиждень - фактично з 20 лютого. Військові про це знали та просили Київ: "Дайте команду діяти!". Центральна влада мовчала.

Водночас елітні підрозділи українського війська мали сили провести успішну операцію із захисту півострова, додав дипломат:

"Ігор Тенюх (виконуючий обов'язки міністра оборони в лютому-березні 2014-го. - Gazeta.ua) на засіданні РНБО розповідав: армія не готова до бою. На тому ж засіданні Володимир Замана (начальник Генштабу в лютому 2014 року. - Gazeta.ua) доповідав, що це неправда. Він казав: у нас ще є сили, ми їх приготували, вивели з частин, вони чекають наказу. На Херсонщині підняли десантно-штурмові підрозділи із Західної України, щоб взяти перешийок, як мінімум до Джанкоя. Увесь північний Крим гарантовано залишився б українським. Але дали команду взагалі не чинити спротиву російським військам".

Повну версію інтерв'ю з Олексієм Куроп'ятником читайте в номері журналу "Країна" від 4 серпня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Українські війська могли розгромити росіян у Криму - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі