субота, 22 травня 2010 16:20

Українські комунальні мережі зношені на 60%

Українські комунальні мережі зношені на 60%

Ступінь зношення комунальних мереж у середньому 60 %. Цей показник з роками не покращується.

Про це Gazeta.ua повідомив екс-міністр ЖКХ Олексій Кучеренко.

"Ми зобов'язали муніципалітети зробити аудит стану тепломереж. Сьогодні його провели біля 50. Ще 300 над цим працюють. Потрібно зробити подібний аудит мереж водопостачання. Я вважаю, що реально почали займатися мережами ті міста, які взяли кредит у Світовому банку або у Європейському банку реконструкції і розвитку.

По теплу це Львів, Івано-Франківськ, Рівне, Черкаси, Одеса, Миколаїв.

По воді - Чернігів, Івано-Франківськ, Одеса. До своїх здобутків відношу те, що мені вдалося розбудити мерів міст. Вони припинили бігати і просити гроші, а почали готувати програми розвитку.

Утім, є міста, де взагалі не займаються комунальними мережами. Наприклад Київ. За останній час тут у 5 разів зросла кількість аварій мереж водопостачання. Є перебої з електроенергією", - сказав Кучеренко.

Він вважає, що реформи необхідні. Але такі кроки як покладання вартості капітального ремонту мереж на забудовників при зведенні нових будинків не виправдовують себе.

"Саме через такі рішення 5 років невиправдано роздули ціни на нерухомість. Ці затрати переклали на вартість одного квадратного метра. Тут треба діяти хитріше. Залучати до будівництва інфраструктури приватний капітал, який отримає її у власність на 20-25 років. А після того, як інвестор відбив свої зарплати, він передає інфраструктуру назад муніципалітету", - запропонував він.

Екс-міністр повідомив, що поки в Україні ці схеми існують лише у теорії, тому інвестори бояться приходити. Існують лише напівлегальні компанії, пов'язані з місцевою владою. Їх важко назвати інвесторами. Через відсутність регуляторної і законодавчої бази Кучеренко не вважає потрібним віддавати комунальні підприємства у приватні руки.

Зараз ви читаєте новину «Українські комунальні мережі зношені на 60%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі