понеділок, 12 серпня 2013 10:54

"Україні не варто узалежнювати свій зерновий ринок від Росії", - експерт

"Україні не варто узалежнювати свій зерновий ринок від Росії", - експерт
Олександр Палій: "Цього року Росія майже нічого не продає, а Україна може продати на ледь не до 30 мл. тонн. Фото: www.schoollife.org.ua

Україна продає більше зерна ніж Росія, тому їй не варто входити до зернового союзу із Росією, де та гратиме головну роль. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

"Зерновий союз створений Росією для того, щоб монополізувати виробників зерна і диктувати свої ціни. Росія щось схоже робила і на газовому ринку - створила газовий ОПЕК. З цього нічого не вийшло, сьогодні це - консультативна організація. Якщо так само станеться із зерновим союзом, нічого у цьому поганого для України не буде. Але, якщо Росія намагатиметься у цій організації грати першу роль, це може бути небезпечним для України", - каже політолог.

Палій підкреслює, що Україна, як правило, продає значно більше зерна, ніж Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В режиме Вити и Володи все больше сходства..." - російський поет написав вірш про Януковича, снігопад і Путіна

"Цього року Росія майже нічого не продає, а Україна може продати ледь не до 30 млн тонн. Як правило ми збуваємо або стільки ж як Росія, або й більше. Україна у цьому контексті не може грати підрядну роль. Крім того в нас краща логістика: у нас є порти, можливість швидко виводити зерно. Росія, у якої поля розташовані дуже далеко, має проблему із логістикою. Вони тягнуть зерно до Азовського моря. Намагаються створити порти на іншому морі. А для України все це вже готове. Росія продає менше ще й тому, що вона більше споживає", - наголошує він.

На думку політолога, входячи до зернової організації Україні головне не потрапити в залежне становище від Росії.

"Монополізм - це, нібито, і добре, адже дає можливість встановлювати ціни, з іншого - не сприяє розвитку нормальної конкуренції і продуктивних можливостей взагалі. Для України важливіше мати повну свободу дій на своїх товарних ринках не зважаючи на інтереси інших виробників, тим паче, менших", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літаючі балерини, космічний корабель: Путін відкрив чемпіонат світу з легкої атлетики

Палій пояснює, що Україні слід поміркувати над тим, які механізми можна створити, аби унеможливити негативні наслідки союзу.

"Поки що, бачимо, що задумується ще одна організація підконтрольна Росії. Це питання може розглядатися керівництвом України як одна із символічних поступок Росії: щоб Росія не ображалась, давайте їй створимо зернову організацію. Однак це не зовсім далекоглядно, адже Україна входить у світовий розподіл праці насамперед із своїми дуже серйозними конкурентними перевагами у сільському господарстві. Перш ніж входити до зернового союзу слід десять разів подумати, адже це гра на далеку перспективу", - резюмує політолог.

Зараз ви читаєте новину «"Україні не варто узалежнювати свій зерновий ринок від Росії", - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі