середа, 28 жовтня 2020 11:31

Українці почали їхати за кордон

Українці почали їхати за кордон
Перші українські закордонні паспорти мали змогу отримати держслужбовці. Фото: Укрінформ

27 років тому, 28 жовтня 1993-го, перший президент Леонід Кравчук ухвалив постанову "Про паспорт громадянина України для виїзду за кордон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд хоче позбавити українців паперових паспортів

Українці вперше за час існування незалежної держави отримали право на власний український документ, який дозволив їм виїжджати і перебувати за кордоном.

Але громадяни суверенної держави для виїзду за кордон деякий час використовували закордонні паспорти неіснуючої країни (Союзу Радянських Соціалістичних Республік,- Gazeta.ua), які ще не встигли скасувати в країні.

Перші українські закордонні паспорти мали змогу отримати держслужбовці, а звичайні громадяни могли отримувати ще не один рік - закордонні паспорти СРСР.

Кабмін зміг забезпечити всім українцям видачу паспорта для виїзду за кордон 1 січня 1994-го.

Закордонний паспорт оформлявся протягом 3 місяців, а у термінових випадках - протягом 3 робочих днів. І діяв до 10 років.

7 травня 2014 року Кабмін ухвалив запровадження біометричних закордонних паспортів в Україні.

З 2020-го почала діяти цифрова версія паспорту в додатку "Дія", що зробила Україну другою інноваційною країною в світі, яка запровадила таку послугу для громадян.

2020-го чинний міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що в Україні потрібно впровадити подвійне громадянство, щоб мати баланс. Він наголосив, що за цей час мільйони українців стали громадянами інших держав, але досі допомагають Україні та бажають також залишатися її громадянами.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали їхати за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі