Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 11:49

Україна вразить НАТО і Росію, тільки коли подолає свої слабкості

Україна може вразити Росію і НАТО, тільки якщо справиться зі своїми власними слабкостями.

Таку думку висловив керівник програм з Росії та Євразії Королівського Інституту Міжнародних відносин у Лондоні Джеймс Шерр, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Однак Україна не тільки не робить цього останнім часом, але всі ці слабкості, навіть у галузі оборони, погіршилися", - зауважив експерт.

"Будь-кому очевидно, що політичний параліч в Україні заважає країні захищати будь-які важливі національні інтереси", - констатував він.

На питання, чи гарний нині час для України вимагати надання Плану дій щодо членства в НАТО, Шерр відповів: "Це був найгірший час з усіх можливих! І минулого року це також був не добрий час".

Коментуючи звинувачення секретаріату президента на адресу прем"єр-міністра Юлії Тимошенко у державній зраді, Шерр сказав: "Це справляє враження цілковитої безпомічності України".

На питання про те, що напевно НАТО не особливо прагнутиме бачити у себе такого нового члена, експерт відповів: "На мою думку 23-ий параграф Бухарестського комюніке чітко твердить, що Грузія та Україна стануть членами НАТО, але без вказівки на час і це впевнене і переконливе формулювання принципової позиції".

"Але там також малося на увазі, що доки Україна не вирішить низку надзвичайно важливих питань, не може бути не лише швидкого вступу у НАТО, але й помітного зближення з альянсом", - зауважив Шерр.

"З іншого боку альянс має ухвалити важливі внутрішні колективні рішення, які досі відкладалися. Тому, відповідальність за зволікання з такими рішеннями щодо нових членів НАТО і зволікання з боку України лежать на відповідальності Брюсселя і Києва однаковою мірою", - додав він.

На зауваження про те, що у НАТО немає багато вільного війська, навіть якби Грузія була членом альянсу, Шерр сказав: "Давайте буде реалістичними: НАТО не може використати військові сили, бо у НАТО немає військових сил до використання".

"Росія має такі сили і важливо змінити цю ситуацію, що склалася. Найважливіше - це зробити так, аби Росія не могла застосувати силу проти ще будь-кого", - додав він.

На думку експерта, "головне, що НАТО потрібно зробити, - це створити механізм стримування, заснований не на страху збройної відповіді НАТО, а на страху фундаментальної політичної реакції по всьому альянсу, включно з економічною, яка була б неприйнятною для Росії".

"Ключова ідея в тому, що коли сьогодні Росія дивиться на НАТО чи ЄС, вона бачить розбіжності, коливання і слабкість. Треба, щоб росіяни менше фокусувалися на тому, чого ми не робимо сьогодні, а більше на тому, що ми можемо зробити завтра. Чи післязавтра", - додав він.

Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Україна вразить НАТО і Росію, тільки коли подолає свої слабкості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути