пʼятниця, 10 липня 2020 09:49

Україна виходить з економічної кризи - міністр фінансів

Україна виходить з економічної кризи - міністр фінансів
Важкими місяцями були квітень і травень, каже міністр фінансів. Фото: @NationalBankOfUkraine

Україна пройшла найбільш критичну стадію в економіці. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

"Безумовно, багато втратив малий і середній бізнес. Але статистика свідчить про те, що цифри реєстрації нових ФОПів уже вийшли на докризовий рівень. Споживання електроенергії в останні дві декади свідчить про відновлення промислового виробництва. Є підстави вважати, що найбільш критичну стадію кризи ми пройшли. Зараз йде відновлення", - розповів Марченко "Сегодня".

"Є підстави вважати, що ми виходимо з кризи. МВФ дає нам 8,2 відсотка падіння ВВП, раніше давав 7,7 відсотка. Ми вважаємо, що 4,8 відсотка – реальний показник. Подивимося за підсумками другого кварталу. Важкими місяцями були квітень і травень. У червні вже запустилися економічні процеси", - сказав урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто буде головою Нацбанку

"Ринки нашої експортної продукції збереглися. Маю на увазі зернові і продукти харчування. Падіння цін на руду і метал – не таке сильне, як на нафту і газ. Тому для нас, з точки зору зовнішніх позицій, ситуація не настільки вразлива, як для інших країн. Вважаю, ми гідно вийдемо з цієї складної ситуації.

Сьогодні немає підстав очікувати падіння цін на продукцію вітчизняного експорту. Бачимо чіткі сигнали щодо відновлення економіки США, європейських економік, відновлення виробництва. Йдуть замовлення на поставки продукції металургії.

Зберігся попит на продукцію хімпрому, лікарські засоби. А на продукти харчування і зернові попит був завжди. Причому у період пандемії він був вищий, ніж раніше. Ми – одна з топових країн, які забезпечують світ продуктами харчування. Повірте, у нас вистачить сил, щоб відновитися і стати сильнішими", - заявив Марченко.

Національний банк України на 10 липня встановив курс долара на рівні 26,93 грн. Це на 2 коп. менше, ніж було вчора.

Зараз ви читаєте новину «Україна виходить з економічної кризи - міністр фінансів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі