четвер, 28 січня 2010 18:34

Україна посідає 4-е місце за кількістю скарг на неї до Євросуду

Україна посідає 4-е місце за кількістю скарг на неї до Євросуду

2009 року в Європейському суді з прав людини зареєстровано 4693 заяви зі скаргами на Україну. Відповідну статистику розповсюджено сьогодні в Раді Європи.

За кількістю заяв Україна на четвертому місці. "Лідирує" Росія – 13666 заяв. Після неї йде Румунія – 5260, третя Польща – 4986.

Торік Європейський суд з прав людини виніс 126 рішень стосовно України, і в усіх цих випадках було зафіксовано порушення з боку держави, Найбільша кількість порушень стосувалася права на чесне судочинство – 69, популярні також порушення прав на власність та на розумні часові межі судової процедури.

Усього за часи членства України в Раді Європи Європейським судом з прав людини було винесено 608 рішень за скаргами на неї.

Водночас Україна ще з кінця 2008 року досі не має в Суді свого судді. Тоді завершилися повноваження Володимира Буткевича. Україна ще до того мала визначитися з новим представником – провести національні конкурси і надіслати трійку претендентів на затвердження одного з них Парламентською асамблеєю Ради Європи. Але у справу втрутилася політика.

Перший список Україна надала ще в квітні 2007 року: тодішні нардеп-"бютівець" Сергій Головатий, юрист суду Ганна Юдківська і заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов.

Співбесіда з кандидатами мала відбутися у Страсбурзі в середині вересня. Однак за кілька днів до цього президент Віктор Ющенко відкликав список, посилаючись на виявлені порушення у процедурі відбору кандидатів.

Крім того, свою кандидатуру зняв Василь Мармазов — мовляв, не зможе жити постійно у Страсбурзі через сімейні обставини. Проте багато хто пов"язує це з політичною позицією Головатого: 2007-го він виступив проти ініційованих президентом дострокових парламентських виборів, а згодом ще й балотувався на них за списком Партії регіонів.

У Страсбурзі відмовляються розглядати другий список. Україна міняти його не поспішає. Водночас суддя від України обов"язково має брати участь у винесенні рішеннь щодо українських заяв. Поки що проблема вирішується призначеннями для розгляду українських справ тимчасових суддів.

Зараз ви читаєте новину «Україна посідає 4-е місце за кількістю скарг на неї до Євросуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі