середа, 26 лютого 2020 08:20

Україна остаточно програла в Євросуді справу щодо люстрації: що це означає

Україна остаточно програла в Євросуді справу щодо люстрації: що це означає
Закон про люстрацію був ухвалений Верховною Радою 16 вересня 2014 року. Він визначає засади проведення перевірки державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. І встановлює заборону обіймати державні посади протягом 5 та 10 років певним чиновникам. Фото: Ракурс

Люстрація після Революції гідності була обґрунтована.

Але її реалізація призвела до порушення прав чиновників, вирішив Європейський суд з прав людини. Вердикт суду роз'яснив в Facebook заступник міністра юстиції і уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

"Україна програла апеляцію у справі "Полях та інші проти України", в якому об'єднані скарги п'ятьох чиновників, звільнених у 2014 році згідно із законом про люстрацію. Вчора рішення ЄСПЛ, прийняте в жовтні минулого року, вступило в силу", - каже Ліщина.

За його словами, ЄСПЛ встановив, що ситуація в Україні в 2014 році давала підстави для люстрації щодо чиновників, які працювали при колишньому уряді. Щоб захистити громадян від тих, хто створював ризики для молодої демократії та брав участь у масштабній корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга народу" Бужанський хоче відмінити закон про люстрацію

У той же час, ЄСПЛ зазначив, що відповідальність могла застосовуватися тільки до дуже вузького кола високопоставлених чиновників, які свідомо брали участь в антидемократичних діях або знали про них. Автоматичне звільнення і заборона на держслужбу протягом 10 років для широкого кола чиновників порушило Конвенцію про права людини.

Отже, виконання рішення не вимагає скасування Закону або автоматичне поновлення всіх люстрованих чиновників. Воно вимагає змін до Закону, зокрема, значного звуження переліку посад, на які розповсюджується автоматична люстрація. Він також вимагає встановлення процедури перегляду обґрунтованості люстрації стосовно тих посад, які не підлягатимуть автоматичній люстрації. Такий перегляд може бути судовий або адміністративний.

Для тих, чиє звільнення буде визнаним необґрунтованим, має сплачуватись компенсація матеріальної шкоди та (у разі неможливості поновлення на посаді) моральної шкоди в розмірі, встановленому в законі. Електронний реєстр люстрованих осіб, напевно, має бути закритим.Окремо треба виключити з Закону таку підставу для люстрації як зайняття посади в Комуністичній партії СРСР та робота в органах КДБ.

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що його відомство планує зберегти механізм люстрації.

Зараз ви читаєте новину «Україна остаточно програла в Євросуді справу щодо люстрації: що це означає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі