четвер, 20 листопада 2008 09:20

Україна неспроможна ефективно реагувати на катастрофи - ООН

Українські рятувальні служби неспроможні ефективно і злагоджено усувати наслідки техногенних аварій.

Про це йдеться в експертному звіті Єврокомісії та Програми ООН з довкілля (ЮНЕП) за результатами вивчення наслідків минулорічної аварії російського танкера у Керченській протоці, передає "Німецька хвиля".

Розлив нафти з російського судна "Волганефть -139" минулого року завдав Україні збитків на 28 мільйонів доларів.

Спостереження експертів засвідчили, що в районі Керченської протоки досі залишається значна частина нафтопродуктів, які впливають на екосистему прибережної зони.

Директор програми ООН з довкілля Жан Крістофер Бюв"є констатує, що в Україні немає системи утилізації цих відходів.

"Утилізація відходів – це урок, який має винести Україна з цієї аварії. Зокрема зусилля мають бути спрямовані на прибирання залишків нафти і очищення території, а також на посилення спроможності на місцях швидко реагувати на такі аварії та їхні наслідки", - каже він.

Щорічно через Керченську протоку судна перевозять більше 57 мільйонів тонн нафтопродуктів. Аби адекватно реагувати на ймовірні подібні екологічні катастрофи українські рятувальники мають діяти скоординовано.

Саме цього, за словами Бюв"є, зараз представникам МНС і не вистачає.

"Система реагування в Україні є надзвичайно централізована. Необхідно забезпечити розподіл повноважень в регіонах. Це дасть можливість швидко реагувати на такі ситуації", - каже директор програми ООН з довкілля.

Також європейські експерти рекомендують Україні провести національну інвентаризацію перевезень небезпечних товарів, створити чітку стратегію фінансування заходів з реагування на надзвичайні ситуації та спробувати отримати відшкодування від Міжнародного фонду для компенсації збитків від забруднення нафтою.

Зараз ви читаєте новину «Україна неспроможна ефективно реагувати на катастрофи - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі