пʼятниця, 29 серпня 2008 15:28

Україна не збирається припиняти поставки зброї до Грузії

Україна не планує припиняти постачання продукції військового і спеціального призначення в Грузію, поки не буде прийнято відповідну заборону.

Про це заявив гендиректор держкомпанії з імпорту й експорту продукції і послуг військового і спецпризначення "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Доти, поки не будуть прийняті заборони відносно постачань у Грузію, ми будемо виконувати зобов"язання перед партнерами", - сказав він на прес-конференції.

Відповідаючи на питання, що саме Україна буде поставляти в Грузію, Бондарчук сказав, що це залежить від того, що попросить грузинська сторона.

Також Бондарчук запевнив, що під час конфлікту на Кавказі заявки на нові контракти від Грузії не надходили.

Говорячи про відсотки постачань озброєння в Грузію від загального обсягу експорту, Бондарчук повідомив, що в Грузію надходить близько 6%, а в РФ близько 28%. За його словами, обсяги постачань щорічно практично не змінюються.

Також Бондарчук повідомив, що Україна поставляла в Грузію військову продукцію винятково для оборонних цілей: "Це номенклатура, пов"язана з обороною, а не нападом... "Гради" ми не поставляли".

За його словами, Україна поставляла в Грузію системи захисту від високоточної зброї, радіолокаційні системи і системи протиповітряної оборони.

Бондарчук підкреслив, що до 2000 року Російська Федерація тісно співпрацювала з Грузією "і нормально озброювала цю країну".

Він також спростував інформацію про те, що Грузія не заплатила Україні за поставлену військову техніку.

"Це абсолютна неправда, Грузія - наш надійний фінансовий партнер. У нас немає претензій до фінансових операцій з цією країною", - сказав Бондарчук.

Гендиректор "Укрспецекспорту" підкреслив, що Україна не порушувала жодного рядка українського законодавства, здійснюючи такі постачання.

"Тут немає політичного контексту, тільки економічний ефект", - зазначив він, додавши, що Україна співробітничає в плані постачань військової продукції з усіма країнами, крім заборонених ООН.

Також Бондарчук висловив думку, що військово-промисловий комплекс України зможе достойно співпрацювати з країнами НАТО.

"Ринок озброєння країн НАТО дуже потужний і дуже великий... країни НАТО зацікавлені в тому потенціалі, що є в Україні. Я вважаю, що ВПК України знайде себе в нових рівнях співробітництва з країнами НАТО", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Україна не збирається припиняти поставки зброї до Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі