середа, 29 жовтня 2008 13:09

Україна не відмовиться від постачань зброї до Грузії

Керівник департаменту з питань військової безпеки апарату Ради національної безпеки й оборони Сергій Хімченко заявив, що Україна не має наміру відмовлятися від постачань озброєння в Грузію.

Він підкреслив, що Україна співпрацює з Грузією у військово-технічній сфері відповідно до "національних інтересів і дотримуючись норми міжнародного права", керуючись міжурядовою угодою, яка діє з 4 липня 1997 року.

Як пише "Комерсант-Україна", Хімченко нагадав, що Грузія ніколи не знаходилася під дією яких-небудь санкцій чи ембарго Ради Безпеки ООН, ОБСЄ, Європейського союзу чи інших міжнародних організацій.

"Уряд України забезпечує дотримання норм законодавства щодо експорту озброєнь. Крім того, це питання постійно знаходиться під особливим контролем МЗС, СБУ та інших структур", - сказав він.

Видання зазначає, що заява Радбезу співпала з заявою президента Росії Дмитра Медведєва про те, що Росія "враховуватиме в своїй політиці" дії країн, що постачали до Грузії зброю.

У РНБО категорично заперечують факт постачань Україною зброї в Грузію під час збройного конфлікту.

Як стверджують у департаменті з питань військової безпеки апарату РНБО, відправлення останнього вантажу з України у Грузію здійснювалося в рамках виконання контракту, підписаного ще в 2007 році. Він складався з піропатронів, які не є озброєнням, і був завантажений на пором, який 8 серпня прибув у порт Поті, де й знаходився до кінця збройного конфлікту.

Як повідомив Хімченко у вівторок "Комерсантові", незважаючи на всі заяви, Україна не має наміру відмовлятися від постачань озброєння до Грузії.

"Зараз ми не постачаємо зброю в цю країну, але підписані раніше контракти будуть виконані", - сказав Хімченко, додавши, що войовнича риторика переслідує не політичну, а економічну мету. "Йде боротьба за ринки (озброєння)", - переконаний він.

За інформацією газети, між Україною та Грузією зараз укладені контракти на постачання засобів протиповітряної оборони і радіолокації, боєприпасів для усіх видів стрілецької й артилерійської зброї, бойових броньованих машин і танків Т-72. Крім того, Україна має намір поставити системи радіоелектронної боротьби типу "Мандат", запчастини для зразків озброєнь і військової техніки, що постачалися раніше, а також провести їх техобслуговування.

Зараз ви читаєте новину «Україна не відмовиться від постачань зброї до Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі