Ексклюзиви
понеділок, 19 квітня 2021 16:05

"Україна - на розтяжці Мінських домовленостей" - що змінить паризький візит Зеленського

"Україна - на розтяжці Мінських домовленостей" - що змінить паризький візит Зеленського
Ілія Куса пояснив чи можлива наступна "нормандська зустріч". Фото: ХВИЛЯ

Позиція Європи щодо України й Росії відома і незмінна - потрібна деескалація, повертатися до переговорного процесу. Тональність переговорів Зеленського з Макроном і Меркель у Парижі це підтверджує. Про це сказав у коментарі Gazeta.ua аналітик-міжнародник Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"Але без Росії нічого вирішити не зможуть. Зустріч радників 19 квітня - спроба реанімувати переговорний процес, який зайшов у глухий кут, і відкрити дорогу до саміту в "нормандському форматі". Мають створити порядок денний. Якщо повертатись до дипломатії, то одна чи всі сторони мають піти на поступки", - каже Куса.

За його словами Росія чекає, що Україна має поступитись. Ескалацією змушує до цього.

"Якщо будуть поступки, то або з боку України, або з боку України й Росії. У нас вузьке поле для маневру. Від нас вимагають прийняти політичні вимоги - "формулу Штайнмаєра", проведення місцевих виборів до контролю над кордоном, оптимізації бойовиків як сторони переговорів, автономізації Донбасу і Криму подачі води до Криму. Про останнє вже говорили з боку Франції. РФ впливатиме на Францію і Німеччину, щоб і далі схиляли до цього Україну. Залежно від того, яку модель поведінки обере українська влада. Якщо "мир за будь-яку ціну", як торік, то може поступитись. Це буде політичне самогубство. Інакше - далі глухий кут і ескалація".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять головних тез з інтерв'ю Зеленського виданню Le Figaro

Україна - на розтяжці у формі Мінських домовленостей, якої не могли позбутись за сім років, вважає експерт.

"За ці роки і не стали солідарними. Є ті, що за "мир за будь-яку ціну", інші кажуть повертати Донбас військовим шляхом, є такі, що пропонують взагалі віддати частину України. Кремль користає з нашого суспільного розколу".

Зради на зустрічі Володимира Зеленського з Еммануелем Макроном у Парижі не відбулося. Але навіть маленької перемоги теж. Жодної конкретики по "нормандському формату" не було. За розпливчастими заявами за результатами зустрічі може критися відсутність прикладного результату, сказав політолог Олег Саакян.

Зараз ви читаєте новину «"Україна - на розтяжці Мінських домовленостей" - що змінить паризький візит Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути