пʼятниця, 04 квітня 2014 13:31

Україна може виграти газову суперечку з Росією в Європейському суді - експерт

Україна може виграти газову суперечку з Росією в Європейському суді - експерт
Фото: ru.tsn.ua

Подавати на Росію до Європейського суду та скоротити споживання газу радить економічний експерт Борис Кушнірук, коментуючи Gazeta.ua російсько-український газовий конфлікт.

"Зараз існує лише два варіанти виходу із ситуації. Це продовжити купувати газ в Росії з одночасним поданням позовів до Європейського суду щодо завищених цін на газ. Ми цілком можемо розраховувати на позитивне рішення у цій справі. Але це все займе дуже тривалий час", - сказав експерт.

Другим напрямком кроків України, за словами експерта, має бути скорочення споживання газу.

Він пояснив, що в нинішніх умовах НАК "Нафтогаз" може взяти на себе забезпечення потреб населення та ЖКГ, а все інше перекласти на комерційні структури, які самостійно будуть закуповувати необхідну кількість блакитного палива.

"Таким чином дозволити комерсантам самим домовлятися про умови ціни на газ. Тобто децентралізувати закупівлю", - пояснив Кушнірук.

Він зауважив, що найбільше економічно постраждають від підвищення газових тарифів ті, хто опалює приватні будинки газом:

"Населення найбільше відчує на собі наслідки газової кризи в Україні. Оскільки воно довгий час платило за газ по відверто заниженим цінам. Реально на собі це відчую ті, хто живе в приватних оселях і використовує газ для опалення будівель. Їм потрібно буде думати про заміну газових котлів на ті, які використовують вугілля".

Що стосується металургії, то "вона раніше досить суттєво скоротила споживання газу. І зараз їх обсяги споживання незначні".

Зараз ви читаєте новину «Україна може виграти газову суперечку з Росією в Європейському суді - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі