четвер, 29 жовтня 2020 06:30

Україна досягла важливої перемоги у боротьбі за скіфське золото - МЗС

Україна досягла важливої перемоги у боротьбі за скіфське золото - МЗС
Україна повертає скіфське золото. Фото: Сегодня

У справі про долю скіфського золота намітився важливий поворот.

"Важлива перемога в справі про скіфське золото. Сьогодні апеляційний суд Амстердама задовольнив клопотання України про відвід одного із суддів, в неупередженості якого були сумніви. Україна надалі буде захищати свої інтереси, розраховує на об'єктивний розгляд і торжество справедливості", - написав у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції "скіфського золота" у власність Росії. Міністерство закордонних справ Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

Дія контракту, який давав право на тимчасове зберігання колекції, минула 13 червня 2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

Окружний суд Амстердама прийняв рішення, що колекція "скіфського золота" з кримських музеїв, яка виставлялася в музеї Алларда Пірсона, повинна бути повернена в Україну, а не в окупований Росією Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна відновила видобування золота

Нагадаємо, що предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які були привезені для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі". Після окупації Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України.

Зараз ви читаєте новину «Україна досягла важливої перемоги у боротьбі за скіфське золото - МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі