пʼятниця, 14 липня 2023 10:39

Україну бачать членом Альянсу – Кулеба про саміт НАТО

Україну бачать членом Альянсу – Кулеба про саміт НАТО
На саміті НАТО Україна подолала психологічний бар'єр і вже очевидно, що її бачать членом Альянсу. Фото: pixabay.com

На саміті Північноатлантичного альянсу у Литві Україна подолала психологічний бар'єр. Абсолютно очевидно, що її вже реально бачать членом блоку.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в ефірі телемарафону, що загалом задоволений результатами для України саміту НАТО у Вільнюсі. Тепер запрошення для нашої країни ближче, ніж здається.

"Це був саміт на якому дуже важливо не лише те, що було в тексті офіційних рішень і заявах. Принципова різниця була не лише з Бухарестським самітом 2008 року, з яким всі порівнюють Вільнюс, але й узагалі з самітом в Мадриді. Україну реально бачать членом НАТО. Те, що вони не зробили цей квантовий ривок є поганим. Але я бачу, що він неминучий і відбудеться набагато раніше, ніж нам здається. Тому що всі всередині за закритими дверима абсолютно спокійно, впевнено кажуть: "ви будете членом НАТО", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данілов назвав головний здобуток для України на саміті НАТО

Відповідаючи на питання щодо того, чому не було політичного запрошення України до НАТО, Кулеба сказав:

"Мене не влаштовує тільки момент, що в самому тексті комюніке саміту немає чітких слів, що Україну запрошують до членства або запросять умовно завтра. Причина полягає в тому, що наші ключові партнери, які реально визначали наскільки далеко НАТО у Вільнюсі може зайти, побоюються швидкості. Вони абсолютно погоджуються, що Україна приїде в пункт призначення і буде членом НАТО. Немає жодних сумнівів тепер у цьому. Але у них є страх, що надто швидко їдучи, можна потрапити в аварію. А цього хочуть уникнути".

12 липня лідери країн "Великої сімки" погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Саміт Північноатлантичного альянсу у Литві продемонстрував, наскільки повномасштабне вторгнення росіян в Україну відкинуло назад цілі, заради яких, як стверджує Кремль, Росія розпочинала війну.

На тлі саміту НАТО міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу намагався представити контрнаступ Збройних сил України як невдалу операцію. Навіть попри настанови Кремля не применшувати результати ЗСУ та не перебільшувати російські успіхи, щоб позиціонувати очолюване ним Міністерство оборони РФ як ефективного керівника бойовими діями в Україні після невдалого заколоту ПВК "Вагнер".

Зараз ви читаєте новину «Україну бачать членом Альянсу – Кулеба про саміт НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі