понеділок, 27 вересня 2021 15:46

Угорщина підписала з Росією газову угоду в обхід України - Київ обурений

Угорщина підписала з Росією газову угоду в обхід України - Київ обурений
Угорсько-російська угода завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах. Фото: unn.com.ua

Угорщина 27 вересня підписала в Будапешті новий довготривалий контракт із російським концерном "Газпром" на постачання газу в обхід України.

"Здивовані й розчаровані. Вважаємо це рішення суто політичним, економічно необґрунтованим і ухваленим на догоду Кремлю, на шкоду національним інтересам України й українсько-угорським відносинам. Це не відповідає принципам Договору про основи добросусідства й співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року", - заявило Міністерство закордонних справ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Угорщині українську почали викладати в школі

Це рішення шкодить позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах.

29-30 вересня в Будапешті мало відбутися п'яте засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва за співголовування глав МЗС двох країн. МЗС України ініціювало перенесення засідання на пізніший термін. Угорсько-російська газова угода матиме суттєвий вплив на енергетичну безпеку України та Європи. Також створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз, узгоджених дій країн регіону, щоб мінімізувати її негативні наслідки.

Українська сторона має намір звернутися до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики.

Нова довготривала угода між Угорщиною і Росією про постачання газу діятиме з 1 жовтня. Контракт уклали на 15 років із можливістю перегляду умов через 10 років. Угорщина отримуватиме 4,5 млрд куб. м газу на рік: 3,5 млрд через Сербію газопроводом "Турецький потік" і його сухопутним продовженням, і 1 млрд куб. м через Австрію.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина підписала з Росією газову угоду в обхід України - Київ обурений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі