пʼятниця, 24 травня 2019 15:55

У Зеленського пояснили, чому подали "закриті списки"

У Зеленського пояснили, чому подали "закриті списки"
Законопроект про закриті списки був домовленістю з фракціями. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський виступає, аби вибори проходили за відкритими списками.

Про це заявив його радник Руслан Стефанчук.

"Це європейська практика, і це дає можливість громадянам, які обирають майбутній парламент, більш чітко й детально ознайомитися з тими людьми, які йдуть у партіях", – сказав Стефанчук.

Водночас, за словами радника, під час консультацій із президентом 21 травня голова Верховної Ради Андрій Парубій, його заступники та лідери фракцій і груп наголосили, що наразі немає можливості швидко та якісно ухвалити відкриті виборчі списки.

Тому учасники зустрічі погодили компромісне рішення – підтримати зміни до чинного закону про вибори народних депутатів, які скасовують мажоритарну систему та зменшують прохідний бар'єр до 3%.

"Безперечно, це не є наша мета, наша мрія, але це менше зло, ніж чинна система мажоритарки, коли люди за рахунок гречки скуповують голоси, після цього активно перепродаючи їх під час голосування", – сказав Стефанчук.

Результати консультацій були відображені у відповідному законопроекті, поданому до Верховної Ради. Однак депутати проігнорували попередні домовленості й провалили голосування, мотивуючи це тим, що вони нібито хочуть відкритих списків, повідомляє сайт глави держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Конституційного суду поскаржилися на розпуск Ради

22 травня Верховна Рада не включила до порядку денного законопроект президента Володимира Зеленського про внесення змін до деяких законів у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів.

Законопроект передбачає пропорційну систему виборів до Верховної Ради з 3-відсотковим бар'єром і закритими списками.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського пояснили, чому подали "закриті списки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі