середа, 13 червня 2018 19:48

У законі про антикорупційний суд знайшли "лазівку" у стару систему

У законі про антикорупційний суд знайшли "лазівку" у стару систему
Вказану поправку під стенограму не озвучували. Фото: ukrinform.ua

Порушені раніше справи щодо корупції топ-чиновників не підпадатимуть під юрисдикцію Вищого антикорупційного суду.

Це пояснив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин в ефірі одного з телеканалів.

"За законами юридичної логіки, суд, який розпочав справу, має завершити її розгляд. Тому справи Насірова, прокурора Кулика та інших фігурантів, які вже розглядаються, мають бути завершені тими судами. Але оскарження рішень сторонами обвинувачення та захисту мало бути можливим лише у новому Вищому антикорупційному суді. За годину до голосування в залі з'явилася норма, яка дозволяє переглядати ці справи у простих апеляційних судах. Це випадає з логіки", - сказав Юрчишин.

"Це максимально наближає амністію [для корупціонерів, справи щодо яких уже в процесі] навіть там, де є серйозні підстави притягнути до відповідальності". - наголосив він.

Під час представлення комітетом поправок цю норму не озвучили. А текст став доступним до ознайомлення лише після публікації його в "Голосі України".

"У нас є шанси це виправити до початку роботи антикорупційного суду", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З антикорупційним судом не поставлено крапку - м'яч на полі Порошенка

7 червня Верховна Рада 315 голосами запустила процедуру створення Вищого антикорупційного суду. Він розглядатиме кримінальні справи про корупційні правопорушення. Зокрема, про незаконне збагачення, підкуп, розтрату коштів, зловживання службовим становищем. Завдана шкода має бути не меншою за 500 прожиткових мінімумів – зараз це 85 тис. грн.

11 червня президент Петро Порошенко підписав документ.

Зараз ви читаєте новину «У законі про антикорупційний суд знайшли "лазівку" у стару систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі